hur man undviker att skada dina njurar

Njurar fyller många viktiga funktioner som påverkar resten av kroppen. De tar bort gifter och avfall från blodet och reglera hur mycket vatten din kropp behåller. Njurar bidra till att reglera mängden kalcium och fosfat i kroppen, vilket behövs för att bygga och underhålla ett starkt skelett. De gör även hormoner som påverkar renin att hjälpa till att reglera blodtrycket. En frisk njure gör också ett hormon som kallas erytropoietin, som bidrar till att röda blodkroppar.

Såvida du inte har ärvt gener som ger dig njursjukdom, finns det flera åtgärder du kan vidta för att förhindra njursjukdomar eller njursvikt. Även om du har genetiska riskfaktorer eller redan ha tidiga stadier av njursjukdom kan du fördröja sjukdomen genom att ta dessa steg
1.
Om du har högt blodtryck, minska den. Njurarna har små blodkärl eller kapillärer som fungerar som filter. Högt blodtryck kan skada dessa kapillärer.
2.
Hålla blodsockret under kontroll. Höga nivåer av blodsocker eller glukos är en viktig riskfaktor för njursjukdom. Om du är en pre-diabetiker eller har typ 1 eller typ 2-diabetes, måste du kontrollera ditt blodsocker. Hög glukos kommer att skada de fina blodkärlen i njurarna.
3.
Ät en hälsosam kost. Minska intag av salt. Ät mer grönsaker och frukter. Minska ditt intag av protein, speciellt animaliskt protein. Protein betonar njurarna.
4.
Ner i vikt. Gå ner i vikt kommer att minska blodtrycket. Det kommer också att minska dina chanser att utveckla typ 2-diabetes.
5.
Motion. Motion kan hjälpa dig gå ner i vikt och kommer att sänka blodtrycket.
6.
Undvik att ta stora mängder smärtstillande medel. Paracetamol, som finns i Tylenol och andra droger, kommer att skada dina njurar när det tas i stora mängder. Kombination läkemedel som innehåller koffein, paracetamol och acetylsalicylsyra kan skada njurarna ännu snabbare, medan icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen skada njurarna endast om njurarna är stressad redan enligt National Kidney Foundation.
7 .
Om steg 1 till 6 fungerar inte för dig tillräckligt, kan du behöva ta mediciner blodtryck. ACE (angiotensin converting enzyme)-hämmare skydda njurar och rekommenderas för typ 1-diabetiker. ARB (angiotensinreceptorblockerare) är blodtryck mediciner allmänt används för typ 2 diabetiker.

Tips och varningar


 • Även gå endast 30 minuter per dag under 5 dagar kan sänka blodtrycket och minska risken för att utveckla diabetes.
 • Rökning kan höja blodtrycket och skada dina njurar.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.