risker för cholesteatoma

Cholesteatoma är en sjukdom i örat. En icke-cancerogena hud cysta växer in i mastoideus och mellanörat, vilket vävnad att erodera och förstöra örat. Det är mycket viktigt att behandla cholesteatoma att säkerställa bevarandet av förhandlingen.

Hur Cholesteatoma Formulär

hörselgången och utsidan av trumhinnan normalt är klädda med hud. Döda hudceller komponera det yttersta lagret av huden, och håller på att sloughed släcks hela tiden och släpps ut med öronvax. När de döda cellerna ansamlas i mellanörat och kan inte släppas En infektion kan uppstå, och med det, tillfällig dränering från örat. Enzymer som produceras av ansamling av döda celler kan leda till nedbrytning av ben.

Komplikationer av en obehandlad Cholesteatoma

Om benen bakom trumhinnan urholkar kan det orsaka en konduktiv hörselnedsättning, vilket är ett problem i dirigering ljud vågor genom ytterörat, trumhinnan eller mellanörat. Benet över ansiktsnerven kan också förstöras, vilket resulterar i ansiktsförlamning. Innerörat kan också delvis förstörts. Detta kan orsaka yrsel och sensorisk hörselnedsättning.

Öroninflammation är vanligt förekommande med cholesteatoma leder till en illaluktande flytningar, och eventuellt innehållande blod. Systemisk antibiotika (genom munnen) eller som örondroppar kan hjälpa till att kontrollera infektionen, även om de inte kommer att bota de cholesteatoma. Om en infektion är fortfarande obehandlad kan den sprida sig i venerna (lateral venösa sinus) som transporterar blod från hjärnan till hjärtat. Denna stora ven kan bli blockerad orsakar en ackumulering av vätska inuti skallen kallas hydrocefalus. Hjärnhinneinflammation kan också uppstå om smittan också sprider sig till övertäckning av hjärnan. En hjärna böld kan resultera i sällsynta fall.

Cholesteatoma Kirurgi

Det finns flera typer av cholesteatoma operation, beroende på platsen. Tympanoplasty innebär mellanörat, eller den del av örat bakom trumhinnan där hörselbenen (ben hörsel) finns. Mastoidectomy utförs i mastoideus, där sjukdomen kan förekomma. Tympanomastoidectomy inbegriper både trumhinnan och mastoideus. Ossiculoplasty är reparation eller ombyggnad av hörselbenen. Många tekniker och många typer av proteser kan användas för att rekonstruera hörselbenen.

Det finns två grundläggande metoder för örat kirurgi. En transcanal kirurgi utförs genom hörselgången. En postauricular kirurgi utförs genom att göra ett snitt bakom örat, och sedan flytta örat fram emot att exponera mastoideus och mellanörat. Dessa metoder kombineras i vissa fall för att möjliggöra bästa exponering. Den metod som används beror delvis på plats och storlek på cholesteatoma, och kirurgens preferenser och erfarenheter.

När kirurgen avgör vilket förfarande som är bäst, en rad faktorer har beaktats. Dessa kan inkludera omfattningen av cholesteatoma och storleken på mastoideus. Kirurgen vill i första hand att ta bort sjukdomen, sedan återställa eller bibehålla hörsel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.