vad är binjure misslyckande?

Binjurarna finns ovanför njurarna, och spelar en viktig roll i regleringen av många kroppsliga funktioner. Binjure fel kan vara potentiellt dödlig om den inte behandlas

Identification

binjure misslyckande, eller hypoadrenalism innebär binjurarna misslyckas med att producera tillräckligt med kortisol och aldosteron, hormoner som styr kroppens funktioner som blodtryck, blodsocker och immunförsvar.

Typer

Det finns två generella typer av binjurebarksvikt. primär binjurebarksinsufficiens, även känd som Addisons sjukdom, och sekundär binjurebarkinsufficiens

Orsaker

Problemet kan bero på en störning i binjurarna (primär binjurebarksinsufficiens). Långvariga infektioner, såsom tuberkulos och hiv, kan skada binjurarna. Sekundär binjurebarkinsufficiens kan orsakas av problem med hypothalamus eller hypofysen. Dessa körtlar producerar hormoner som styr produktionen av hormoner i resten av kroppen.

Symtom

De vanligaste symtomen är yrsel, svaghet, trötthet och viktminskning. Andra symtom kan bestå av magproblem, ökad pigmentering av huden, gemensamma och muskler smärta och ryggvärk.

Behandling

Behandling innebär att man ersätter de hormoner att binjurarna inte gör. De flesta med detta villkor bör räkna med att leva ett hälsosamt liv med normala livslängd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.