information om en PET-undersökning

En PET-scan, även känd som en positronemissionstomografi scan, kan användas av läkare för att fastställa sjukdom, omfattningen av sjukdomen, och hur kroppen reagerar på behandlingar. Förfarandet ibland kallas nuklearmedicinska scan

Beredning

Normalt måste en patient äter eller dricker någonting åtminstone sex timmar före testet. Alla metallföremål måste tas bort innan du använder sjukhuset klänning, inklusive smycken och bygel bh.

Process

Efter att ha fått en injektion av radioaktivt material, lägger patienten på ett bord som glider in i PET-scan maskinen. Maskinen tar sedan tredimensionella bilder, som sedan överförs till en dator för en läkare.

Syfte

PET-undersökning utförs av olika skäl, men kan användas för att kontrollera hjärnans funktion, diagnostisera hälsoproblem, inklusive cancer, hjärtproblem och sjukdomar i hjärnan, inklusive Alzheimers sjukdom, eller leta efter blodflödet till hjärtat.

Risker

Riskerna med PET-undersökning anses minimala. Även strålning sprutas in i venerna, försvinner snabbt ur kroppen. Kvinnor som är gravida löper större risk, liksom de som har reagerat på det radioaktiva ämnet.

Unikhet

En PET-scan varierar från andra bilddiagnostiska verktyg som en MR eller CT-scanning, eftersom en PET- scan kan visa hur organ och vävnader fungerar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.