orsakerna till den höga cortisol

Kortisol är ett hormon som utsöndras av binjurarna, som är belägna ovanför njurarna. Det finns många möjliga orsaker till förhöjda kortisolnivåer. I fall av onormalt höga nivåer, kommer din primärvårdsläkare eller endokrinolog betrakta tillstånd såsom Cushings syndrom, glandular tumörer, njursjukdom eller hypertyreoidism

Cushings syndrom

Cushings syndrom kännetecknas av hög kortisolnivåer tillsammans med symtom som en rödbrusig hy, alltför fetthaltiga avlagringar i överkroppen, särskilt på baksidan; trötthet och en tendens till blåmärken. En vanlig orsak är kronisk användning av prednison eller andra kortikosteroider.

Cushings syndrom

hypofystumörer måste också uteslutas. Cushings sjukdom hänvisar till en godartad tumör vid basen av hjärnan som orsakar hypofysen för att signalera kroppen att höja kortisolnivåer.

Binjuretumörer

Tumörer som ligger direkt på binjurarna sig kan också leda till höga kortisolnivåer . Dessa tumörer kan vara cancer eller de kan vara ofarliga, men i båda fallen de kan leda till onormala endokrina nivåer.

Ytterligare faktorer

Om du har njurskada, leversjukdom eller överdriven sköldkörteln produktion (hypertyreos), kan dessa villkor bidra till hög kortisol i blodet.

roll Depression

Det har varit forskning som visar en länk mellan höga kortisolnivåer och depression, till exempel en studie från 2004 i "Journal of Biological Psychiatry" där man fann att deprimerade patienter med hjärtsjukdom hade högre nivåer av kortisol än de som inte var deprimerade. Dock är påverkan av depression på kortisol enats om att inte enhälligt av forskare, vilket framgår av kommentarer i British Journal of Psychology.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.