tecken och symptom på järnöverskott

Järn är ett mineral som bidrar till att skapa hemoglobin och myoglobin, proteiner som transporterar syre till cellerna. Vissa organ förlora förmågan att lagra järn medan andra behåller för mycket när sjukdom eller ärftliga defekter kompromiss järn lagring funktioner. Hemokromatos, en ärftlig sjukdom, orsakar alltför mycket butiker av järn för att bygga upp i stora organ, t. ex. hjärta och lever, och kan till slut skada eller förstöra dessa organ.

Värk och smärta som orsakas av järninlagring

Mest smärta orsakad av hemokromatos centraliserar i lederna, speciellt i händerna. I vissa fall kan artrit visas också. I vissa fall av järnöverskott, buksmärta eller kramper kan bli ett problem.

Reproduktiv Frågor och hemokromatos

järninlagring kan orsaka impotens och minskad sexuell lust hos män. Hos menstruerande och premenopausala kvinnor, amenorré, eller oregelbunden menstruationscykel, kan förekomma tillsammans med en betydande förlust av libido.

Trötthet och järnöverskott

hemokromatos kan orsaka svaghet, letargi och även kroniskt trötthetssyndrom. Sådana symtom är relaterade till en mängd andra sjukdomar. Men en positiv diagnos av järnöverskott inte baseras på just denna sjukdom ensam

järnöverskott och inre organ

I de senare stadierna av hemokromatos viktigaste organ som har att lagra överskottet av järn börjar uppvisa tecken på stress och misslyckande. Levern tar stöten av järnöverskott och kan påverkas av tillstånd som cancer, skrumplever och så småningom fullständigt misslyckande. Hjärtat kan också uppvisa tecken på svår stress genom hjärt arythmia eller hjärtsvikt.

Andra tecken på järnöverskott

I början av hemokromatos, kommer blodsockernivåer vara betydligt hög. Senare, som järn lagras upp i kroppen, kan diabetes förekomma. Hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion) är också känt att visas i de tidiga skedena av järninlagring. Den yttre tecken på hemokromatos är en mörkfärgning av huden och ger den en brons-eller gråaktig utseende.

Upptäckt av järnöverskott

Det enda sättet att få en absolut diagnosen hemokromatos är att ha en serie blod avslutade tester , tillsammans med omfattande förhör av din läkare. Eftersom så många av de symptom kan härma andra sjukdomar, blodet är den avgörande faktorn. Det transferrinmättnad, serumferritin och den obundna Iron Bindningskapacitet tester kommer att visa om järn i blodet är på, under eller över optimala intervall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.