tecken och symtom på humant papillomvirus vårtor

humant papillomvirus (HPV)-infektion kan kontrakteras av någon av mer än 100 relaterade HPV. Viruset kommer in i kroppen genom hud-mot-hud kontakt med en smittad person. Även utseendet på vårtorna kan innebära en HPV-infektion, inte utvecklas vissa människor inte vårtor eller andra skador. Det finns ingen bot för HPV, men behandlingen innebär att ta bort vårtor.

KönsdelWarts

Symtom på genitala vårtor innefattar utseende av platta lesioner, en bula som ser ut som blomkål eller en utstick som är ansluten på huden av en liten stam-liknande stjälk. Kondylom är mjuka och köttfärgad. Dessa vårtor i allmänhet inte orsakar cancer och är inte förknippade med obehag eller smärta. Kvinnor märker vårtor mer vanligt på vulva, men vårtor kan också visas på livmoderhalsen, i slidan eller i närheten av ändtarmen. Män märker vårtor på ollonet, på pungen eller i närheten av ändtarmen. Dessa vårtor är mindre vanliga hos män. I sällsynta fall kan genitala vårtor utvecklas i munnen eller svalget, om du smittats av viruset genom oralsex med en smittad person.

vanliga vårtor

Vanliga vårtor är grova, upp gupp med små svarta prickar på ytan. Vanliga vårtor visas på händer, fingrar och runt naglarna. Dessa vårtor är hudfärgad, vit, rosa eller solbränna och kan uppstå som en enda vårta eller i en grupp av vårtor. Eftersom detta lesion är ett upphöjt område i huden, kan det bli skadade. Vanliga vårtor kan vara smärtsamt men vanligen inte förekommer på människor efter 20 års ålder.

Plantar vårtor

Dessa vårtor visas på områden som är ofta under press, såsom hälen eller bollen på fötterna. Dessa skador är hårda, korniga utväxter som kan orsaka obehag eller smärta och är vanligtvis ses hos barn eller tonåringar. Dessa vårtor är köttfärgad eller ljusbrun och kan ha små svarta prickar på ytan av vårta. Plantar vårtor är inte cancerframkallande lesioner.

Platta vårtor

Flata vårtor är vanligare hos barn och tonåringar. Dessa skador visas på ansikte, hals, händer, handleder, armbågar och knän. Symtom på platta vårtor innefattar lesioner som är platt, uppvuxen och mörkare än din vanliga hudfärg. Dessa vårtor är smidigare och är mindre än andra typer av vårtor orsakas av HPV.

Andra hudskador

HPV kan orsaka precancerösa lesioner i livmoderhalsen eller slidan. Dessa skador är oftast upptäcks av ett Pap-test, som undersöker celler som samlats in från slidan och livmoderhalsen. Låggradig lesioner lösa utan behandling, medan höggradig lesioner kan förvandlas till cancer i livmoderhalsen, slidan eller vulva. Enligt Mayo Clinic, HPV-infektioner orsakar nästan alla fall av livmoderhalscancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.