typer av sår kulturer

Sår kommer i många former: skrubbsår, skärsår, snitt och sticksår. Chansen att ett sår blir infekterat, ockuperade av bakterier eller svamp, beror på flera faktorer, inklusive yta, djup och läge. För att testa ett sår för infektion är en sår kultur utförs. En kultur visar antalet och typen av organism som orsakar infektionen och kan hjälpa sjukvårdspersonal avgöra vilka, om några, kommer behandlingar vara effektiv i att döda den.

Aerobic Kultur

En aerob kultur hänvisar till en kultur genomfördes i närvaro av syre. Många typer av bakterier och svampar behöver syre för tillväxt, och öka syrehalten i en kultur maträtt orsakar snabb spridning och snabb identifiering. De dominerar organismen identifieras i såret kommer att genomgå resistensbestämning att bestämma sannolikheten att det kommer att svara på behandling med antibiotika eller svampmedel.

Anaerob Kultur

Anaeroba kulturer vanligtvis utförs inte om inte läkaren begär det. Anaerob är motsatsen till aeroba, ett prov samlas upp, placeras på odlingssubstrat och berövas syre. När tillväxten är tillräcklig, är det identifieras och genomgår resistensbestämning att fastställa lämplig behandling.

Gramfärgning

För mer omedelbara åtgärder, är en gramfärgning utförts. Aeroba och anaeroba tester tar timmar, dagar eller tom veckor skall fyllas i, beroende på vilken typ av infekterande organismen. Ibland, som när livshotande organismer misstänker är snabbare identifiering behövs. Även gramfärgning innebär smetar bakterier eller svamp på glasskivor, färgning dem och visa resultat under ett mikroskop. Organismerna är sorterade efter deras egenskaper, såsom form, och utsätts för biokemiska test. Resultaten av en gramfärgning kan erhållas inom en timme.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.