tecken och symtom på allvarlig undernäring

Undernäring är ett allvarligt tillstånd som orsakas inte bara genom att inte äta, utan av andra tillstånd och sjukdomar. Det kan även orsakas av en obalanserad kost, och i vissa grupper --- som små barn eller äldre --- Det kan vara särskilt skadlig, om de lämnas obehandlade. Lyckligtvis finns det ett antal lätt identifierbara symtom som varnar för svår undernäring och dess skadliga effekter.

Viktminskning

En märkbar tecken på undernäring är oavsiktlig viktminskning, i synnerhet på 10 pounds eller mer. Undernärda personer kan visas inte bara avsevärt smalare, men också uppsvälld. Detta är symptomatiskt för en sjukdom som kallas Kwashiorkor, en svår proteinbrist.

Hudproblem

undernärda personer kan uppleva en rad hudproblem --- Exempelvis kan deras hud blivit tjock, torr och blek och lätt får blåmärken . De kan märka en förändring i färg eller oförklarliga utslag. En orsak är pellagra, en Vitamin B3 (Niacin) brist.

Hair Symtom

Håravfall är ett vanligt symptom på undernäring, och med bara om vissa vitaminbrist. Hår kan antingen falla ut av sig själv eller blir mottagliga för att komma ut när den dras eller borstat. Det kan också torka ut och tätt curl.

Muntliga problem

Undernäring kan orsaka symptom i tandköttet, som kan bli mottagliga för blödning. Det kan också påverka tungan, som kan spricka, skrumpna ihop eller blir inflammerad. Dessa symtom är vanligtvis orsakade av riboflavin brist.

Optic Symtom

undernärda individer kan bli känslig för ljus eller erfarenhet nattblindhet. Dessa resultat från en A-vitaminbrist orsakas av allvarlig undernäring.

Balansproblem

Enligt National Institutes of Health, kan orsaka undernäring balans problem, lämnar individer yr. Dessa symtom kan dock variera, med orsak och svårighetsgrad undernäring.

Energi

personer kan uppleva varierande grad av trötthet när som lider av undernäring. I svåra fall kan deras energi lätt utarmat, som gör dem oförmögna att utföra dagliga sysslor.

Immune Problem

Enligt "The New York Times," undernäring kan resultera i minskad immunsvar, vilket undernärda personer som är mottagliga för virus och andra smittsamma sjukdomar --- något så enkelt som en vanlig förkylning kan därför göra mer skada, som individens immunförsvar är försvagat. Skörbjugg, till exempel, är en immun sjukdom orsakas av en C-vitaminbrist --- det är särskilt vanligt hos personer som inte äter frukt.

Skyltat från läkarundersökning

Om en läkare misstänker undernäring kan orsaka en patients symtom, kommer hon att troligen blod arbete och en näringsmässig bedömning för att fastställa nivån på svårighetsgrad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.