tecken och symtom på herpes keratit

Den typ 1 herpes simplex virus (HSV-1) orsakar munsår på munnen. Det är smittsam och kan överföras till ögat genom att röra ett munsår eller blåsor och sedan ditt öga, som orsakar herpes keratit. Cirka 450. 000 personer i USA, eller 0,15 procent av befolkningen, utveckla herpes keratit varje år, vilket är vanligast hos vuxna. Återkommande herpes keratit är en ledande orsak till hornhinnan blindhet, med rapporter om eventuella visuella funktionshinder så hög som 40 procent, enligt läkaren Robert H. Graham, Ögonkliniken, Mayo Clinic, Scottsdale, Arizona. Symptomen varierar från mindre irritation och rodnad till synförlust till eventuell blindhet om den lämnas obehandlad. Herpes keratit nästan alltid förekommer i endast ett öga, normalt infekterar ögonlocken, konjunktiva (den tunna, genomskinliga vävnad som täcker utsidan av ögat) och hornhinna. Läs vidare för tecken och symtom på herpes keratit.

Hudutslag

Enligt Gisela Torres, personal läkare på avdelningen för dermatologi vid University Hospitals i Cleveland, nästan 80 procent av den allmänna vuxna befolkningen i U. S. kontrakt herpes simplex virus av tidig barndom. Det visar vanligtvis upp som en vesikulär hudutslag, vilket resulterar i ett munsår eller blåsor i eller runt munnen, men ibland påverkar huden på ögonlocken. Efter primär infektion, tenderar viruset kvar vilande i nerverna i kroppen, blev senare igen under emotionell eller fysisk stress, överexponering för ultraviolett ljus (t. ex. garvning) och /eller under förhållanden av immun-kompromissen (t. ex. kroniska sjukdomar som cancer och aids). Vesikulär hudutslag är mindre vanligt under återkommande infektioner.

Photophobia

Ett tecken på herpes keratit är ljuskänslighet --- en känslighet för solljus eller väl upplysta platser. Du kan hitta dig själv aktivt undvika ljus för att lindra obehag eller smärta på grund av ljus. Det är dock fotofobi inte nödvändigtvis ett tecken på just herpes keratit. Det är en ganska vanligt symptom som kan orsakas av bär kontaktlinser alltför länge, brännskador på öga, migrän eller droger, bland annat.

Epiphora

Epiphora är en överproduktion av tårar --- oftast orsakas av otillräcklig dränering av tårfilmen från ögat. Alla upplever överflöd av normal tårar ibland, men om du märker att du har kronisk överdriven slita, kontakta din ögonläkare. Medan epiphora orsakas av herpes keratit, kan det bero på en mängd olika villkor.

Uveit

Ett vanligt tecken på herpes keratit som förekommer oftast i återkommande infektioner är uveit, en inflammation i mellersta lagret av ögat, druvhinna. Uveit symtom, tillsammans med rodnad, irritation och dimsyn, inkludera mörka, flytande fläckar längs ditt synfält.

Dimsyn

Beroende på hur länge du har haft herpes keratit, kan du uppleva dimsyn. Detta är oftast en av de första tecknen på herpes keratit, men infektionen fortsätter, börjar herpesvirus att döfva nerverna i hornhinnan, bedövande smärta. Du kan börja tro att infektionen blir bättre, medan faktiskt, viruset växer och tär på hornhinnans yta. Denna nivå av infektion kan leda till ärrbildning på hornhinnan, synnedsättning och ibland blindhet om de lämnas obehandlade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.