lågdos doxycyklin & Periodontala sjukdom

Parodontit är sjukdom i tandköttet som kännetecknas av röda tandköttet, svullnad i tandkött, dålig andedräkt och tandlossning. En behandling för tillståndet innebär förvaltning av en låg dos antibiotika som kallas Periostat som hindrar tandlossning när det tas långsiktiga

Periostat

Periostat består av tetracyklin antibiotika doxycyklin i en liten dos. På 20 mg piller tas två gånger dagligen i månader i sträck. Behandlingen processen kallas subantimocrobial dos doxycyklin, eller SDD.

Hur SDD fungerar

De flesta antibiotika behandlingar är avsedda att döda bakterier, men SDD fungerar annorlunda. Mängden doxycyklin i SDD är inte tillräckligt hög för att påverka bakterier. Istället agerar den på metalloproteinaser, som är enzymer som kan skada tänder och tandkött. SDD skyddar de vävnader som ansluter tänderna på tandköttet, och därigenom hindra tandlossning i samband med tandlossning.

Risker

Långvarig behandling med antibiotika kan leda till resistens mot antibiotika, men lågdos-terapi tros vara säkra på grund av det faktum att dosen är för låg för att påverka bakterierna.

Tidsplan

Patienter kan märka en minskning av blödningar i tandköttet efter att ha tagit Periostat i tre månader. Långvarig behandling visar att användning av drogen kan bidra till utmätning av tänder tandkött med så mycket som 50 procent.

Ökad påverkan

Användning av ibuprofen eller andra antiinflammatoriska läkemedel har visats förbättra effektiviteten i låg dos antibiotika tandlossning behandling hos vissa patienter, såsom anges i New York Times hälsa Guide.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.