minne övningar för personer med hjärnskador

När din älskade lider skada till följd av en hjärnskada, kan minnet (tillsammans med motoriska färdigheter) att påverkas. Omorganisera hur du planerar ditt liv och dagliga aktiviteter, tillsammans med mentala övningar kan hjälpa dig att hantera och funktion. Beroende på skadans allvarlighetsgrad, kan du begära hjälp av familj och vänner, särskilt under de första dagarna (eller veckor). Med tiden kan dock minne övningar hjälpa personer med hjärnskador.

Organisera dagen

En övning för att stödja minnet är att organisera dagen. Fyll den med rutin samt med minne jogs. Genom att utveckla en daglig rutin, kommer minnet stärks genom upprepad användning. I början, organisera bara så mycket som du känner kan göra. Gör en tidsplan för när du äter dina måltider och ta några mediciner. Skapa en tidsram för att göra arbete runt huset. Planera en daglig promenad eller annan aktivitet, allra mest aktiviteter du brukade göra innan skadan.

Använd kalendern för att markera möten och evenemang. Har dessa placeras i områden du kommer att se ofta, exempelvis på kylskåpet. Post anteckningar till dig själv, påminna dig om att göra vissa aktiviteter. Ser dessa referenser ofta bidrar till att öka ditt minne. När du sätter dessa tillsammans, få lite hjälp från familj och vänner som känner dig tillräckligt bra de kan påminna dig om saker du riskerar att glömma.

Byta yrke

Ytterligare en övning för att stimulera minnet är att ta upp helt nya aktiviteter, allra mest de som kräver att du ihåg något. Nya utmaningar stimulerar hjärnan. Go nya platser, se nya saker och träffa nya människor. Du kan gå med organisationer och engagera sig. Gå med i en fritidsgård och starta en motionsgrupp. Tai chi är särskilt användbar eftersom den kräver att memorera ett formulär. Börja med något litet. Oavsett vad du lägger i ditt liv, se till att markera det i din kalender så att du kommer ihåg att gå.

Spela spel

Övning ditt minne med spel. Lös korsord, ord pussel sökning eller sudoku från tidningen. Gå online och spela spel som är utformade för att utöva ditt minne. Populära minne spel innehåller olika matchande spel där du ska komma ihåg var du såg ett objekt för att matcha det senare. Du kan också spela elektroniskt minne spel, så som Simon.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.