tecken och symtom på trasiga fotled brosk

STUKNING uppstår när ligament, muskler och senor sträcks utanför deras normala kapacitet, ibland resulterar i trasiga brosket. Även den mildaste vrickning kan orsaka en liten tår i brosk och senor runt vristen. I de flesta fall, dessa skador läker på egen hand utan medicinsk åtgärd.

Poppar

När du vrickning en vrist ofta hörs ett knäppande ljud vid tidpunkten för skadan. Detta beror på att riva av ligament och är mest jämförbara med de knäppa av en stram gummisnodd.

Smärta

Beroende på typ nivå vrickning, kommer din nivå av smärta varierar. Denna smärta orsakas av stretching och slita av ligament i fotleden. Även om dessa ligament är flexibla, det tar bara en plötslig rörelse för att skapa svår fotled smärta.

Blåmärken

Om du har slitit något i ditt fotled, kommer blod att börja pool under huden och orsaka blåmärken. Detta blåmärken normalt inte upp förrän ungefär 24 timmar efter skadan och kommer att börja på platsen för vrickning och kan så småningom sprida sig till de flesta eller alla av fot och fotled.

Svullnad

Svullnad vanligtvis sker omedelbart efter skadan eftersom överflödig vätska börjar samlas vid platsen för vrickning eller riva. Denna svullnad kan ibland vara så extrem att det orsakar fullständig orörlighet i fotleden. Om svullnaden är allvarligare, kontakta läkare eller sjuksköterska omedelbart.

Instabilitet

Beroende på graden av vrickning eller bristning, kan du inte lägga vikt på vristen utan att det ger vika. Detta är vanligt i mer allvarliga stukningar på grund av det trauma som orsakats av skadan. Om denna smärta inte avtar efter två till tre dagar bör du kontakta din läkare eller sjuksköterska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.