vad gör kolesterol uppgår betyder?

Ditt totalkolesterol poäng är en kombination av flera delsummor (low-density och hög densitet lipoproteiner och triglycerider). Generellt är den totala poängen en bra indikator på ditt hjärta och hälsa är ett utmärkt sätt för dig att övervaka din risk för kranskärlssjukdom. Totalt kolesterol kan kallas kolesterolhalten i blodet eller lipidprofilen samt

Ideal totalkolesterol

Helst behöver din totalkolesterol poäng ligga under 200 milligram per deciliter (mg /dl) enligt American Heart Association. Och det är ännu bättre om det sammanlagda poäng utgörs av en högre andel av high-density lipoprotein (HDLs eller god typ som tar bort plack artär) till låg-density lipoprotein (LDL eller dåligt typ som bygger artär plack), med låg triglycerider .

borderline High Risk

Om din totalkolesterol är 200-239 mg /dl du har någon risk för hjärtsjukdomar. Detta anses gränsfall hög risk av American Heart Association. Med andra ord, om det kombineras med en annan riskfaktor såsom rökning, kan du öka din chans för hjärtsjukdomar.

High Risk

En totalt kolesterol nivå på 240 mg /dl och över det en stor risk för hjärtsjukdomar. Du har huvudsakligen fördubblat din risk för en hjärtattack. Det är då det vore bäst att ta reda på hur delsummor (HDLs, LDLs och triglycerider) bidrar till detta övergripande mål.

Casues av högt kolesterol

Din totala kolesterol är mer sannolikt att vara hög om man har dåliga matvanor och stillasittande. Genetik, kan användning av tobaksprodukter, vissa mediciner och alkohol ökar också din totala kolesterolhalten.

Kontrollera kolesterolvärden

Få dina kolesterolnivåer kontrolleras vart femte år på ett minimum. Om du har ett högre totalkolesterol poäng, kan din läkare vill att du ska testa nivåer varje halvår till ett år. Dessutom kommer du förmodligen få råd att äta hälsosam fettsnål mat och påbörja ett träningsprogram.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.