hur är kolesterol nivå som beräknas?

Inledning

Enligt American Heart Association, om man tittar på din totala kolesterolhalten i blodet, vill du sikta på att läsa på 200 mg /dl eller lägre. Allt över 200 mg /dL sätter dig i ett gränsfall riskgrupp, och allt över 239 mg /dl anses vara en hög risknivå. Med en hög total kolesterolhalten i blodet gör att du riskerar att utveckla vissa farliga sjukdomar, särskilt hjärtsjukdomar.

Enligt Centers for Disease Control, har den genomsnittliga amerikanska en kolesterolhalten i blodet av 203 mg /dL. Uppskattningsvis 17 procent av den totala befolkningen i USA har en hög risk kolesterolhalten i blodet på över 240 mg /dL.

Cholesterol Typer

Det finns tre faktorer som en läkare eller sjuksköterska kommer att titta på när de beräknar ditt kolesterolvärde : HDL-kolesterol, LDL-kolesterol och triglycerider. High-density lipoprotein (HDL-kolesterol) betraktas som "goda" kolesterolet. HDL-kolesterol transporterar kolesterol från blodet och till levern, där den kan elimineras från kroppen. Low-density lipoprotein (LDL kolesterol) anses vara de "onda" kolesterolet. Denna typ av kolesterol är ansvarig för att hålla kolesterolet i blodet, och det kan lämna spår av kolesterol kallas plack på väggarna i blodkärlen. Detta plack kan orsaka arteriell block, vilket leder till allvarliga hjärt-och problem fartyg. Triglycerider är en form av fett som ofta bidrar till en högre nivå av LDL-kolesterol. När triglyceridnivåer är hög (över 150 mg /dL), högt LDL-kolesterol nivåer som vanligtvis är närvarande.

Test

För att testa kolesterolvärden, din medicinska sjukvårdspersonal kommer att använda som blodprov kallas lipid panel, annars känd som en lipid profil. Den lipid panel utförs oftast som en fastande prov, vilket innebär att ingen mat eller dryck (utom vatten) kan konsumeras nio till 12 timmar före testet. Under provet ett blodprov kommer att tas från armen och skickas till ett labb. På labbet Den biomedicinska kommer separera varje lipider i blodet provet och beräkna hur många milligram (mg) av lipid förekommer per deciliter (dl) av blod.

resultat

Resultat från lipid panel kommer att visa fyra siffror. Första testet kommer att lista ut olika nummer för varje lipid testerna, inklusive HDL-kolesterol, LDL-kolesterol och triglycerider. Den fjärde numret som är din totala kolesterolhalten. Ditt totalkolesterol nivå beräknas genom att ta dina triglyceridervärden och dividera med fem. Detta antal är sedan till din HDL och LDL kolesterol nummer för att få en slutlig total kolesterol.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.