hur man kan öka HDL-kolesterol

Kolesterol är en typ av fett som produceras i levern naturligt. Din kropp behöver det för cell bildning och frisättningen av olika hormoner. High-density lipoprotein eller HDL, är hälften av de totalt kolesterol, och detta är din goda form av kolesterol. Enligt American Heart Association, en HDL-nivå på 60 mg /dl eller högre kan ge dig ett visst skydd mot hjärtsjukdom. Om dina nivåer är låga, finns det flera åtgärder du kan vidta för att öka dem
1.
Förlora övervikt. Övervikt är en bidragande orsak till många sjukdomar som diabetes, reumatism och cancer. Det kan också orsaka att din HDL nivåerna vara lägre. Om du är över din normala viktområde, skära ned på dina portionsstorlekar att förlora några extra pounds och öka din HDL. Om du minskar ditt dagliga intag med 500 kalorier, kan du förlora 1 pund per vecka.
2.
Sluta röka. Rökning är en vana som orsakar skada på lungorna och det är också beroendeframkallande på grund av nikotin. Enligt Mayo Clinic, sänker rökning din HDL nivåerna och ökar din blodets tendens att koagulera. Sluta röka om du gör idag, och inte starta om du för närvarande inte. Också undvika passiv rökning, liksom.
3.
Bli mer aktiva. Motion kan hjälpa dig att öka rörelseomfång, förbättra din koordination, ger dig starkare muskler och ben, och det kan också bidra till att stärka din HDL nivåer. Motion fem eller fler dagar i veckan på måttlig intensitet. Exempel på saker du kan göra löpning, styrketräning, vandring, cykling, tennis eller snabba promenader.
4.
Undvik mat som innehåller mycket mättat fett, kolesterol och transfettsyror. Dessa ämnen finns i friterad mat, snabbmat, hel-feta mejeriprodukter, ägg, kommersiella bakverk, charkuteriprodukter och förpackade livsmedel med hydrogenerad eller delvis hydrerade oljor i dem.
5.

Ät bra fetter. Mono-och fleromättade fetter är bra för kroppen, och de kan bidra till att öka HDL nivåerna. Omega-3 fettsyror är en typ av fleromättat fett som är fördelaktigt. Livsmedel som innehåller dessa inkluderar nötter, rapsolja, olivolja och kalla vatten fisk som lax, sill, makrill, sardiner, hälleflundra och tonfisk. Har fisk till middag två gånger i veckan, använda olivolja på sallader och har en halv handfull nötter för en middag mellanmål.
6.
Ta en medicinering. Din low-density lipoprotein (LDL) kolesterolet är dina dåliga slag, och du vill hålla det lågt. Läkemedel som syftar till att sänka dina LDL-nivåerna kan också användas för att hjälpa dig höja HDL. Exempel på sådana är statiner, fibrater och niacin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.