orsakerna till de höga kolesterol i tonåren

Ärftlighet spelar en roll i höga kolesterolvärden för tonåringar, men osunda kostvanor och övervikt har blivit allt större problem på senare år som leder till dåliga kolesterolvärden. Högt blodtryck och rökning också bidra till högt kolesterol i tonåren, enligt Texas Heart Institute. Centers for Disease Control and Prevention rapporterar det finns cirka 3 miljoner tonåriga rökare i USA, och omkring 4. 000 börjar röka varje dag. Höga nivåer av kolesterol kan leda till hjärtsjukdomar, värme eller stroke senare i livet om du inte vidta åtgärder för att rätta till problemet.

bra /dåligt

Det är viktigt att notera att det finns både dåliga och goda kolesterolet. LDL (dåliga) kolesterolet bygger långsamt upp i de inre väggarna i artärerna att bilda plack, hårda avlagringar som kan minska blodkärlen och öka risken för hjärtattack eller stroke. HDL (goda) kolesterolet transporterar kolesterol från blodkärlen och tillbaka till levern, där det gått ur kroppen. Låg nivåer av HDL kan också öka risken för hjärtsjukdom.

Ärftlighet

I de flesta fall är högt kolesterol ärftlig, enligt Cleveland Clinic. En tonåring med en förälder som har förhöjt kolesterol har en ökad risk för samma sjukdom. Men kliniken påpekat att kost och fetma är två andra viktiga faktorer. Barn i skolåldern kan kontrolleras kolesterol med ett enkelt blodprov. Dessa tester är mycket rekommenderas för barn med hereditet för hjärtsjukdom, eller om en förälder har högt kolesterolvärde.

Diet

Det bästa sättet att behandla tonåringar med högt kolesterol är genom en hälsosam kost och träningsprogram. Medicin kommer att börja spela om dessa behandlingar inte fungerar. Barn ska få sina kolesterolvärden testades efter tre månaders kostförändringar eller administrering av läkemedel. En tonåring visar sig ha högt kolesterol förmodligen kommer att höra av en läkare för att följa en hälsosam diet och möjligen se en nutritionist, förklarar TeenHealthFX. En näringsrik kost innehåller en stor mängd lågt kaloriinnehåll, främst frukt och grönsaker samt fullkornsprodukter, protein, fisk och fettsnåla mejeriprodukter.

Motion

Måttlig till kraftig fysisk aktivitet och motion tre till fem gånger i veckan kan öka det goda kolesterolet och minska mängden dåligt kolesterol. Eftersom överviktiga ungdomar blir ofta feta vuxna, rekommenderar American Heart Association övning i minst 30 minuter varje dag för barn, börjar så unga som 5 år.

Risknivåer

När testas för kolesterol, är det bäst att vet vad nivåerna innebär. Hög risk totalkolesterol bedöms över 240 mg. Hög risk HDL-kolesterol är under 40 för män och under 50 för kvinnor. Hög risk LDL-kolesterol är över 160. Borderline risk är om totalkolesterol 200 till 239. Borderline HDL är i 40-nivå för män och 50 för kvinnor. Borderline LDL är 130 till 159. Bra nivåer under 200 för totalkolesterol och under 130 för LDL. Goda HDL-nivåerna är något över 40 för män och 50 eller 60 för kvinnor. Kvinnor har högre HDL varierar på grund av olika könshormoner som har en positiv effekt på HDL-kolesterol.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.