egenskaper elastin

När en person blir gammal och utvecklar rynkor på kinderna och runt ögonen, är det ett tecken på att hans elastin utvecklar trötthet. Elastin är ett protein fiber i hud, ligament och artärer. Det har egenskaper som ger elasticitet inom dessa delar av kroppen. Faktorer som temperatur kan påverka dessa egenskaper. Sin elasticitet är större när nedsänkt i vätskan.

Styvhet

Styvhet är hur lätt eller svårt det är att ändra formen på ett ämne genom att tillämpa kraft. Den kraft som kallas stress. Den resulterande deformation av ämnet kallas stam. Elastin har en egenskap som kallas låg styvhet. När nedsänkt i vatten, det tar väldigt lite kraft för att sträcka ut den eller att böja den ur sin ursprungliga form, enligt Royal Society.

Hög Utöka

Utöka är förmågan att sträcka. För att mäta utbyggbarheten av ett ämne, är ämnet sträcks tills vidare deformation är omöjligt. När nedsänkt i vatten, besitter elastin hög tänjbarhet. I denna fastighet är det vida överlägsen kollagen, chef proteinkomponenten av hud, enligt Royal Society. Men som elastin blir torrare, dess utbyggbarhet minskar. Det förlorar också tänjbarhet som temperaturen sjunker, så småningom nå en punkt där det ingår en glasartad stat. Den temperatur som detta inträffar är högre när elastin är i ett torrare tillstånd, enligt Proceedings of National Academy of Sciences.

Högelastiskt

Resiliens är förmågan hos ett ämne för att återgå till sin ursprungliga form efter deformeras eller sträckt. Ett elastiskt ämne är motståndskraftig om den inte är sträckt utanför dess elastiska gräns. Om sträckas ytterligare kommer det att förlora en del av sin spänst. När nedsänkt i vatten, besitter elastin hög motståndskraft. Men när elastin sträcker och återgår till sin ursprungliga form för många gånger i en enda sekund, dess motståndskraft minskar. Av denna anledning gör kolibrier och insekter inte vara beroende av elastin för flygning, enligt Royal Society.

Hållfasthet och seghet

Den mängd kraft som behövs för att sträcka ett material till sitt bristningsgränsen bestämmer styrkan av ämnet . Den mängd energi som behövs för att fraktur ämnet avgör dess seghet. Elastin är bristfällig i både hållfasthet och seghet, men bindväv innehåller både elastin och en starkare och tuffare proteinfiber kallas kollagen, så kan kroppens vävnader tål stora påfrestningar, enligt Royal Society.

Hållbarhet

längd tid som går innan en elastisk ämne förlorar sin elasticitet avgör dess hållbarhet, enligt Royal Society. Elastin besitter en hög grad av hållbarhet. Det förhindrar rynkor i huden hos människa i många år innan den börjar förlora sin spänst.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.