fotled fraktur klassificeringar

Mänskliga fotled frakturer klassificeras genom två metoder --- den Danis-Weber systemet och Lauge-Hansen klassificering. Danis-Weber ger enklare förklaringar som byggde på radiografiska tecken, med hjälp av position fraktur i förhållande till fotleden. Lauge-Hansen fokuserar på fotens position och dess rörelse med avseende på benet, och innebär brottmekanik samt pathoanatomy.

Danis-Weber

Detta klassificeringssystem, som används för primärvården behandling, är uppdelad i tre subtyper.Typ A frakturer fibular frakturer vrål den syndemosis, med andra ord, under fotleden. Dessa är stabila, kännetecknas av en intakt tibiofibular syndesmosis och deltamuskeln ligament, och gynnsamma behandling via gjutning.typ B brott uppstår vid fotleden, med tibiofibular syndemosis oftast intakta. Stabiliteten i fotleden, men kan variera beroende på om någon ligament är skadade eller om brottet uppträder på den mediala fotknölen.Typ C frakturer inträffar över fotleden . Dessa pauser är alltid instabila och kräver någon typ av intern fixation genom kirurgi. Detta är den allvarligaste typen med tibiofibular syndesmosis störde den mediala sprickor fotknölen och deltoideus ligament skadade.

Lauge-Hansen

Klassificera fotled frakturer enligt detta system prövar om foten är i liggande eller pronerad, samt vilken typ av kraft tillämpades till ankeln att orsaka fraktur, antingen via adduktion eller extern rotation. De fem Variationerna är supination-adduktion, supination-utåtrotation, pronation-eversion, pronation-kidnappning och pronation-dorsalflexion. Dessutom har varje variation 2-4 steg för att ange hur allvarlig fraktur, som från början överväga beniga eller ligamentskador förekommer på sidan av ankeln på grund av spänningar, följt av skador via kompression.Enligt Lauge-Hansen, är 40-70% av fotleden frakturer klassificeras som supination-utåtrotation. Särskilda skador som kan uppstå med denna typ inkluderar bristning i främre tibiofibular ligament, snett eller spiral fraktur på laterala fotknölen, bristningar i tibiofibular ligament och frakturer i tibialis fotknölen.Pronation-bortförandet typ frakturer uppträder hos mindre än 5% av alla fall. Dessa präglas av bristning i deltoideus ligament, främre och bakre tibiotalofibular ledband, fraktur på mediala fotknölen, och fraktur på fibula vid syndesmosis.Andelen supination-adduktion, pronation-eversion och pronation-dorsalflexion frakturer inte anges i den Lauge-Hansen systemet.

Ankel Anatomy

Kunskap om fotleden anatomi är viktigt att förstå hur frakturer klassificeras. Tre ben, skenben, vadben och talus, fyll på vristen. Den mediala fotknölen är insidan delen av skenbenet, medan den bakre fotknölen är skenbenet rygg avsnitt. Den laterala fotknölen är slutet av vadbenet. Två skarvar --- fotleden och syndesmosis --- deltar i fotleden frakturer. Det senare är skarven mellan skenben och vadben.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.