spinal fraktur typer

Ryggraden är centrum för den mänskliga kroppen, eftersom alla nerver härstammar där och resa från ryggraden till alla delar av kroppen. Ryggraden stöder vår kroppsvikt och gör det möjligt för alla typer av rörelse. Detta komplexa system av ryggraden och nerverna styr våra rörelser och kroppsfunktioner. En skada eller sjukdom som frakturer en del av ryggraden kan störa normala aktiviteter och få dig lätt till svår smärta.

Spine Basics

Ryggraden består av 33 ben eller ryggkota. Nerver passerar genom en ihålig kanal i varje. Ryggraden fungerar som en kanal som passerar meddelanden från nerver till hjärnan och kroppen. Mellan varje kota är en skiva eller kudde fylld med vätska. Ålder, orsakar skada eller sjukdom skivan ha mindre vätska som försvagar ryggraden och de fem avsnitten. Livmoderhalsens stöder huvud och hals. Bröst-området fäster mot bröstkorgen för att skydda de inre organen. Länd bär kroppsvikten. Den sakrala fäster vid höftben och skyddar bäckenorganen. Den svanskota har inga egentliga kroppsfunktion.

Komprimering

Osteoporos är en vanlig orsak till detta fraktur hos sköra eller äldre patienter. När kota är svag av sjukdom eller ålder, kan det absorberar inte ytterligare påfrestningar. En plötslig slag, även en lättare att en kota kan orsaka en fraktur. Kompressionsfrakturer endast påverkar en del av en kota.

Burst

En brusten fraktur resultat från extrema krafter som en bilolycka eller ett fall där man landar på fötterna. En eller flera kota få frakturer i flera delar med benfragment ofta vållar mer skada på ryggmärgen. En brusten fraktur är allvarligare än en fraktur.

Flexion-distraktion

I en frontalkrock, är överkroppen dragkraft framåt medan stolen slå håller tillbaka underkroppen. Det resulterar i två motsatta riktningar stor kraft att dra i ryggraden på samma gång. Den otroliga mängd stress kan fraktur en eller flera ryggkota.

Fracture-hängning

En fraktur-störning inträffar när en kota är skadad från en av de andra typer av frakturer. Denna typ av brott orsakar en plötslig förändring eller förskjutning av de skadade kota, och vanligtvis innebär vävnader eller muskler. En fraktur-förskjutning påverkar rörelse och stabilitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.