typer av dopaminagonister

Dopamin är en kemikalie som fungerar som en signalsubstans i centrala nervsystemet, som påverkar hjärnans förmåga att kontrollera rörelser och känslomässig respons. Dopaminagonister är läkemedel som efterliknar effekten av dopamin, bindning till receptorer och orsakar nervcellerna i hjärnan att reagera som om dopamin var närvarande.Läkare ordinera dopaminagonister för ett antal villkor, bland annat Parkinsons sjukdom, restless legs syndrom, tardiv dyskinesi och vissa endokrina sjukdomar.

Oral: Ergoline

ergolin dopaminagonister är bromokriptin, säljs under varumärket Parlodel och kabergolin, säljs som Dostinex. Dessa mediciner kommer från ergotalkaloider produceras av Claviceps purpurea, en vanlig svamp.Förutom att imitera effekterna av dopamin, dessa läkemedel blockerar också frisättningen av prolaktin, ett hormon som produceras i hypofysen, vilket gör dem en gynnsam behandling för vissa endokrina sjukdomar

Oral. Icke-Ergoline

Den icke-ergolin dopaminagonister inkluderar pramipexol, säljs som Mirapex, och ropinirol, säljs som Requip. Godkänts av FDA under 1997, dessa läkemedel behandla tidiga motoriska symtom vid Parkinsons sjukdom, och spelar en viktig roll i kontrollen av motoriska svårigheter. De är också en gemensam behandling för restless leg syndrome

Oral. Extended Release

Den icke-ergolin dopaminagonister finns även i förlängd frisättning. Förlängd frisättning pramipexol säljs som Mirapex ER, och förlängd frisättning ropinirol säljs som Requip XL. Denna formulering av de aktiva ingredienserna i blodomloppet på en gradvis och stadig takt, att skapa en hållbar, stabil terapi utan toppar och dalar i kortare agerar formler. En ytterligare fördel är att istället för att ta tre eller fyra piller om dagen, kan patienten ta ett piller, en gång dagligen.

Transdermal

Under 1997 godkände FDA ett transdermalt leveranssystem för medicinering rotigotin. Säljs under varumärket Neupro erbjöd den stabil, kontinuerlig leverans av dopamin-härma läkemedel från en lapp som fästs på patientens hud.Under 2008 erinras dock om UCB, läkemedlets tillverkare, plåstren i USA och vissa europeiska marknader, eftersom rotigotin hade en tendens att kristallisera på plåstren. Företaget ansåg att detta skulle kunna göra mindre av drogen finns tillgängliga för upptag via huden, och därigenom minska dess effektivitet.Depotplåstren är fortfarande tillgängliga i Europa, men enligt ett pressmeddelande, har FDA rekommenderar UCB att omformulera den produkt för den amerikanska marknaden.

Injection

Apomorfin är en injektionsbehandling dopaminagonist. Den användes först för behandling av Parkinsons sjukdom på 1950-talet, men det orsakade alltför stora biverkningar som illamående och kräkningar. Den injicerbara formen av apomorfin infördes på 1990-talet, och fann framgång som en "rescue" terapi.Eftersom det fungerar snabbt och kan injiceras upp till fem gånger om dagen, är apomorfin särskilt användbart när Parkinsons patienter upplever episoder av "fast" eller "fryst" muskler, som leder till orörlighet och oförmågan att utföra dagliga aktiviteter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.