hur man läser HbA1c-nivåer

De flesta diabetiker övervaka blodsockernivåerna dagligen med byggsatser övervakning hemma som tillåter dem att kontrollera ökad eller minskad sockerhalt, som båda kan ha negativa konsekvenser för hälsan. Ett annat test som hjälper övervaka blodsockernivån under en längre period är HbA1c test. Detta test ger en bättre överblick av en diabetes behandlingsplan och rekommenderas i intervaller om tre månader

om testet

Ett HbA1C test mäter andelen glykosylerat hemoglobin, eller HbA1c, i blodet. Hemoglobin är ett protein som finns i blodet som fäster (eller glycates) till socker. Högre nivåer av blodsocker resultera i mer glykosylerat hemoglobin, vilket kan leda till andra problem relaterade till diabetes såsom ögonsjukdom, nervskador och stroke.

Förstå resultat

HbA1c nivån direkt motsvarar mängden socker i blodet och redovisas i procent. I genomsnitt en frisk HbA1C läsning är 5 procent, vilket kan tolkas som att 5 procent av hemoglobin i blodet är glykerat. Högre halter av glykosylerat hemoglobin under lång tid kan leda till stora komplikationer för patienter med diabetes.

Normala nivåer

De flesta kliniker är överens om att ett HbA1c-nivå under 6 procent anses normalt. Allt ovan 6,5 procent används för att diagnostisera diabetes. När nivån är över 7 procent flesta läkare kommer att göra justeringar av enskilda diabetes regimen. Detta kan inkludera förändringar i kost, motion och /eller medicinering. Nivåer över 9 procent finns indikationer på lång sikt okontrollerad diabetes.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.