hur man tvättar bort gift ek

En fara för naturupplevelser i USA är exponering för gift ek, en buskiga eller vining medlem av sumak familjen. Det är vanligt i alla ekosystem, och alla växtdelar har en olja som kallas urushiol. Varhelst urushiol berör huden, i de flesta kliande utslag. Första exponeringar skapar inte utslag, men de medvetandegöra dig --- om du inte är bland de 15 procent till 30 procent av befolkningen som aldrig blir sensibiliserade för Poison Oak, enligt Dr Alan Greene av DrGreene. com. . Snabba tvätt kan förhindra oljans spridning och reaktionen är svårighetsgraden

Tvätt hud och hår


1.
Sätt på gummi eller engångshandskar, ta bort kläder och skor och lägg dem i en plastpåse för senare tvätt.
2.
Släng handskar.
3.
Ta en dusch i stället för ett bad så fort som möjligt. Greene säger att om olja kan tas bort inom fem till 10 minuter efter exponering, kan utslag förhindras eller minimeras. Den löpande duschvattnet kommer att spola den urushiol ner i avloppet. Badvattnet kan deponera urushiol på badkaret ytan för ny smitta, enligt Ohio State University Extension. Om vatten inte är tillgängligt, tvätta med tvättsprit och bomullstussar, eller bara hälla alkohol över huden.
4.
Använd varmt vatten och mild tvål, men använd inte en disktrasa . Skölj ordentligt och skrubba under naglarna, säger Medline Plus.

Tvätt Kläder


1.
Sätt på gummi eller engångshandskar, och ta bort alla kläderna och skorna.
2.
Sätt dina kläder och skorna i en plastpåse tills efter rengöring hud och hår.
3.
Lägg alla kläder och skor, om tvättbara, plus handduk används för att duscha, i tvättmaskinen. Tvätta i varmt vatten med diskmedel. Kombinera inte förorenade kläder med kontaminerat tvätt. Kasta plastpåsen.
4.
Sätt brickan genom en extra varmvatten cykla till hjälp skölja urushiol från maskinen.
5.
Rengör brickan ringer, kontroller och yttre ytor med tvättsprit om det fanns någon chans att de plockade upp några urushiol.

tvätt Andra objekt


1.
Spåra allt rört sedan din exponering för giftet ek. Det har att tvättas eller rengöras. Detta innefattar rattar, auto klädsel, plånböcker, portmonnäer, arbetsutrustning och mobiltelefoner.
2.
Ta på gummihandskar eller engångshandskar. Rör inte någonting som kan ha urushiol på den.
3.
Tvätta någonting tvättas i varmt vatten med diskmedel.
4.
Clean poster såsom verktyg och leksaker genom blötläggning i tvättsprit och sedan tvätta bort utomhus med vatten.
5.
Rengör mer ömtåliga saker med tvättsprit och bomullstussar eller kompresser.

Tvätt Husdjur


1.
Rör inte ditt husdjur med bara händer om det har rört av den exponerade personen eller om det har rört gift ek direkt. Använd gummi-eller engångshandskar och skyddsglasögon. Arbete utanför med en slang. Om djuret vidrör kläder innan den har badat, behöver kläder tas bort så snart som möjligt och tvättas.
2.
Applicera ett husdjur schampo som kommer att lossa olja från husdjur päls. Löddra alla delar av ditt husdjur kropp.
3.
Skölj PET noggrant med rikligt med vatten. Direkt avrinning från vidare kontakt med människor eller husdjur. Förhindra att hundar från skaka av vattnet innan de väl sköljda.
4.
Tvätta alla handdukar används för att torka sällskapsdjur som med varmt vatten och diskmedel.

tips och varningar


 • Enligt University of California, en produkt som kallas Tecnu, finns i de flesta apotek, kan användas istället för tvål och vatten för att avlägsna urushiol från kroppen. Använd den inom två till åtta timmar efter att ha kontaktat gift ek. Tecnu tar även bort urushiol från verktyg, tvätt, husdjur och andra objekt.
 • Använd en blockerande lotion som hjälper till att ge en barriär så urushiol inte kontakta huden innan du går in på områden som innehåller gift ek. De bör förnyas varje timme.
 • tvätt efter exponering för gift ek är mycket arbete, så lär sig känna igen gift ek och undvika det som en förebyggande åtgärd.
 • Om alkohol används att rengöra urushiol från huden, vara noga med att inte kontakta mer gift ek eller föremål som kontaminerats med urushiol i flera timmar efteråt tills naturliga hud oljor bygga upp igen. Utan hudfett, kan ett mer allvarliga utslag resultat.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.