olika typer av kolon problem

tjocktarmen, även känd som tjocktarmen, ligger nära slutet av matsmältningssystemet. . Tjocktarmen ingår också i ändtarmen, som är namnet på den sista flera inches i tjocktarmen. Flera hälsoproblem är relaterade till kolon i ett eller annat sätt. Dessa problem varierar från irriterande för den dödliga och bör tas på allvar om symptom uppstår.

IBS

IBS är det gemensamma namnet för colon irritabile, eller "spastisk kolon. " Denna åkomma bekymmer många människor från tonåren genom vuxenlivet. Villkoret verkar inte vara ett resultat av ett problem med struktur i tjocktarmen men kan orsakas av en rad andra faktorer, enligt Medline Plus hemsida.De muskler som kontraktet att tvinga avfall genom tjocktarmen kunde flytta felaktigt att orsaka problem, eller kolon i sig kan inte sträcka lika lätt som en normal kolon. Ibland IBS dyker upp efter en tarminfektion.Symtom på IBS innefattar inkonsekvent buksmärta, uppblåsthet, gas, kronisk förstoppning eller diarré, känslomässigt lidande, depression och en förlust av aptiten. Många av symtomen upphöra omedelbart efter en avföring. IBS är inte livshotande och kan kontrolleras med mediciner och genom att undvika vissa utlösande livsmedel.

Koloncancer

Colon cancer är en potentiellt dödlig sjukdom som vanligtvis börjar som polyper på väggen i tjocktarmen. Dessa små klumpar av typiskt icke-cancerceller kan bli tjocktarmscancer över tiden.Tidig upptäckt är en viktig del av överlevande tjocktarmscancer. Enligt Mayo Clinic webbplats bör människor börjar screening för tjocktarmscancer vid 50 års ålder, men tidigare screening kan vara nödvändiga för de med en släkthistoria av sjukdomen.Symtom på tjocktarmscancer inkluderar blodig avföring, en plötslig och utökad förändringar i tarm vanor, bukbesvär, en trött känsla, och viktminskning.

ulcerös kolit

Med många av samma symptom som tjocktarmscancer kan ulcerös kolit vara en skrämmande tillstånd. Det är inte så farlig som tjocktarmscancer, men det kan få bestående effekter i årtionden. Sjukdomen orsakas av kronisk inflammation i tjocktarmen, enligt MedicineNet webbplats.Människor med ulcerös kolit upplever generellt buksmärta, diarré, och rektal blödning. Sjukdomen är vanligast i USA och Europa men kan hittas över hela världen i viss utsträckning.Orsakerna ulcerös kolit är inte känd, men celler och proteiner som försvarar kroppen mot skadliga ämnen från hetsa tarmen tros vara orsaken. Detta är en normal immunsystemet, men de med ulcerös kolit brukar ha inflammation utan logisk anledning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.