radiofrekvent rhizotomy förfaranden

Om fel nerver i ryggraden orsakar smärta och du inte kan få lindring med vanliga smärta behandlingar, kallas din läkare föreslå ett förfarande radiofrekvent rhizotomy. Till skillnad från en vanlig rhizotomy, där nerver skärs använder radiofrekventa rhizotomy en sond för att bränna den felande nerverna och hindrat dem från att sända smärtsignaler men lämnar dem annars intakt. En framgångsrik förfarande minskar smärta utan att minska nervfunktion.

Försiktighetsåtgärder

Se till att du är en bra kandidat för förfarandet. Förfarandet är vanligtvis används för att behandla smärta som har sitt ursprung i de små nerver-kallas fasett nerver-som körs mellan kotorna. Problem med dessa nerver kan resultera i smärta någonstans längs med ryggraden, från trigeminusneuralgi till ländryggsbesvär.Innan man rekommenderar radiofrekventa rhizotomy, kommer din läkare ber dig att prova mindre invasiv smärta behandlingar, såsom antiinflammatoriska läkemedel eller sjukgymnastik för att förbättra din hållning och mekanik kropp. Om din smärta inte har minskat, kan du behöva ytterligare tester och behandlingar innan din läkare anser rhizotomy. På St Francis Hospital i Indianapolis, Indiana, till exempel, måste patienterna ha haft aspekt injektioner, tester diskografi, eller båda, innan radiofrekventa rhizotomy övervägs. Om det är fastställt att din smärta kommer från en viss plats på din ryggrad, kan rhizotomy vara lämpligt.

Förfarande

Strax före förfarande kommer operationspersonalen starta en intravenös linje och be er att ligga på magen. Vissa kirurger använder narkos för att minska längden på förfarandet. Andra föredrar lokalbedövning så att du kan vara vaken och svara på frågor.Kirurgen börjar med att sätta nålar i lämplig plats på din ryggrad. Om du är vaken, kommer du att känna lite press, men ingen smärta. Kirurgen kommer sedan testa nerverna och, om du är vaken, kommer att fråga vad du känner. Efter precisera målområdet, kommer kirurgen i kontakt med varma, nål-storlek sond till funktionsstörningen nerven. Sonden är värms upp med högfrekventa elektromagnetiska radiovågor, enligt John Fitzgerald, MD, en smärtlindring specialist i Indianapolis. Sonden håller kontakten med nerven bara tillräckligt länge för att störa smärtan vägar. I tid, säger Fitzgerald kommer nerv läka och återföds ständigt. Men under tiden har du antagligen smärtlindring.

Recovery

Efter radiofrekventa rhizotomy, du möter en mycket liten risk för blödning eller infektion. Du kan känna vissa tillfälliga domningar, stickningar eller svaghet i armar eller ben. Och din smärta kan öka under en vecka eller två innan det börjar lägga sig.I "The Canadian Journal för neurovetenskap," forskare rapporterade att smärtan minskat med hälften eller mer i 40 procent av patienterna. Och enligt Michael J. DePalma, MD, docent i fysikalisk medicin och rehabilitering vid Virginia Commonwealth University, 60 procent av ordentligt utvalda patienter uppleva minst en 90 procentig minskning av ländryggsbesvär i 12 månader, och 87 procent av patienterna har på minst 60 procent smärtlindring. I ungefär två till fyra veckor, vet du hur bra det förfarande fungerat för dig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.