Textil och Parkinsons sjukdom

Parkinsons sjukdom är en degenerativ tillstånd som präglas av svåra skakningar och stelhet i extremiteterna. Medan genetik kan göra en person mer känsliga för denna sjukdom, spelar miljön också en roll. Färska studier visar att den industriella lösningsmedel trikloretylen (TCE), en kemikalie som en gång användes i kemtvätt och textil förädling är kopplade till utvecklingen av Parkinsons

Varför är TCE en risk?

Parkinsons sjukdom orsakas av död av hjärnceller som utsöndrar dopamin. Djurstudier har visat att TCE dödar dessa celler. Det har också förekommit flera rapporter om arbetstagare som har exponerats för TCE och senare utveckla Parkinsons sjukdom. Studier av enäggstvillingar och tvåäggstvillingar har bekräftat sambandet mellan TCE och Parkinson's --- tvillingar som arbetade med TCE var mycket mer benägna att ha utvecklat Parkinsons än sina bröder som inte utsätts för lösningsmedel.

Om TCE hittas?

TCE används eller har använts tidigare för avfettning av metalldelar, kemtvätt och bearbetning textilier, och finns även i många hushållsprodukter såsom färg, korrigeringsvätska, lacker och removers plats. TCE är ibland också hittas i vattendrag och grundvatten. Användningen av detta lösningsmedel håller på att fasas ut på grund medvetenhet om riskerna.

Vem är i riskzonen?

De som är mest i riskzonen för TCE exponering finns män som har arbetat som kemtvätt, maskinister, mekaniker eller elektriker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.