teorier om hur vädret påverkar människors känslor

Det återstår tveksamt om vädret påverkar känslor och humör. Vissa människor och myndigheterna hävdar att väderförhållanden definitivt påverkar hur vi mår, medan andra hävdar att detta är nonsens. Författare Hans Christian Andersen noterade i sin skrift att det varma schweiziska "FÖHNVIND" vind resulterar i konstiga mänskliga beteenden, inklusive en ökning av illamående, våld i hemmet, och depression. Detta kan vara vidskepelse, eller kanske finns det vissa fördelar för den.

Begränsad exponering till solen

Undersökningar har pågått sedan 1970-talet om hur vädret påverkar människors temperament. Många av de studier visade att nedstämdhet, inklusive leda och depression, korrelera med begränsad exponering för sol och hög luftfuktighet, med sprit ökar när barometertrycket är högre och det finns mer solsken, konstaterar Healthmsn. com.

Olika reaktioner

När vädret är kallt, blåsigt och mörkt, den har en negativ effekt på humör och kan göra individen känner trög och sliten. Men människor reagerar olika på väder. Vissa kanske trivs när det är kallt och mörkt, medan andra föredrar sol och värme.

Seasonal Affective Disorder

Det finns ett tillstånd som kallas eller årstidsbunden depression (SAD), som slår vissa individer när de berövas solljus. Dessa människor är benägna att uppleva depression under vintermånaderna när det är mindre ljus.

Melatonin

När våra ögon upptäcker att det är lätt, melatonin produktion avklingat och serotonin, det lyckliga kemiska i våra hjärnor som försätter oss i bättre humör och främjar vakenhet, tar vid. Melatonin är avgörande för att kontrollera sömn /vakenhet cykler. Ljus har en stor inverkan på melatonin produktionen. På vintern producerar du melatonin antingen senare eller tidigare på dagen än du skulle under sommarmånaderna. Denna förändring i melatonin produktionen är vad som leder till SAD. Ju äldre en person blir, desto mindre melatonin han producerar. Ibland de äldre inte har några alls. Detta gör äldre mer mottagliga för depression.

Theory

Enligt Jrscience. wcp. muohio. edu, väder kan förstärka känslor, de goda och de dåliga, snarare än att skapa dem. Om en person redan är i en usel humör och vädret är mörkt och trist, kan detta få honom att känna ännu sämre. Omvänt gäller att om en person känner sig bra och det är varmt och soligt ute, kan detta bidra till hans känsla av emotionella välbefinnande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.