vilka sjukdomar orsakar vårtor?

Vårtor är utväxter på det yttre lagret av huden som orsakas av humant papillomvirus virus (HPV). Det finns mer än hundra olika typer av HPV, och vissa av dem orsakar vårtor. Vårtor är smittsamma och orsakas av direkt kontakt, antingen person-till-person eller genom att vidröra ett föremål som används av en person med viruset. Kontrollera med din läkare för att säkerställa tillväxten är en vårta. Olika människors immunförsvar reagerar olika, så du kan ha kontakt med en person med vårtor utan att utveckla vårtor själv. Det finns ingen anledning att undvika människor som har vårtor.

Humant papillomvirus

HPV är ett mycket vanligt virus, och många typer av HPV orsakar inga symtom hos de flesta. Även om virus kan orsaka en snabb tillväxt av huden, kan symtomen visas inte för två till sex månader efter exponering. HPV är inblandad i vissa andra villkor än vanliga vårtor. En form av viruset orsakar genitala vårtor. Plantar vårtor orsakas av en annan typ av HPV.

Genitala vårtor och Plantar vårtor

Kondylom är mycket vanliga, men de flesta drabbade kanske inte känner att de har dem. De sprids genom sexuell kontakt. Hos en liten andel personer som drabbas, genitala vårtor kan utvecklas till cancer i underlivet. HPV är orsaken till de flesta livmoderhalscancer. De flesta genitala vårtor är ofarliga, men bör du se din läkare om du har dem.

Plantar vårtor uppstår på botten av dina fötter. Dessa kan vara smärtsamt, på grund av trycket från promenader. Även om plantar vårtor kommer förmodligen att försvinna så småningom, om du har dem och de orsakar smärta, kan du få dem bort. HPV sprids lättare i en fuktig miljö, så att förebygga plantar vårtor genom att bära någon form av skor i gymmet omklädningsrummet och om du spenderar mycket tid på däck runt en pool.

Vanliga vårtor

Vanliga vårtor uppstår vanligen på fingrar eller händer. Dessa orsakas av humant papillomvirus, inte av någon annan sjukdom eller ett tillstånd du kan ha. Eftersom vårtorna tar så lång tid att utveckla, kan det vara svårt att identifiera när du var utsätts för viruset. Vanliga vårtor är oftast ofarliga och sällan orsaka smärta. De kommer vanligtvis att försvinna av sig själva, även om det kan ta ett eller två år. Flata vårtor uppstår i ansiktet eller på benen, och är också ofarligt. Om du vill ha vårtor bort på grund av kosmetiska skäl eller olägenhet, flera behandlingar finns tillgängliga. Dessa inkluderar frysning, om tillämpning av vissa kemikalier, mindre konventionell kirurgi och laserkirurgi. Din läkare kan förklara skillnaderna. Vårtor som tas bort ibland kommer tillbaka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.