hur man undervisar en blind person att använda en käpp

Undervisning blinda navigering och färdigheter orientering med hjälp av en vit käpp, en så kallad "långa" eller "rörlighet" käpp, är ett mycket specialiserat område. Professionella certifiering kräver en magisterexamen. En blind person arbetar med kvalificerad lärare under en process i fyra steg, för att lära rätt teknik. Käppen hjälper sina användare form mentala kartor över sin omgivning, medan man reser säkert och tryggt genom den. Cane kompetens är ett första steg mot självständighet för en blind person. De flesta ledarhunden program, gör det ett krav för behörighet
1
Ge din student sockerrör. Lär honom att hålla den på rätt sätt, med ena handen mitt framför kroppen. Instruera honom att flytta den med handleden och fingrarna bara. Armen ska fortfarande kvar. Spetsen på sockerrör rör sig i en båge ca en tum bredare än kroppen, i takt med gånghastighet. Öva att gå med käpp för att utveckla din elevens motorik.
2.
Införa distraktioner för din student att övervinna. Han måste koncentrera sig på att upprätthålla korrekt sockerrör teknik, utan att kastas bort honom stressad av distraktioner som han kommer att stöta på när du använder sockerrör på egen hand. Ställa frågor till honom medan han går, så att han kan vänja sig vid att föra en konversation när du använder käpp. Din studenten instinktivt själv korrigera eventuella fel i anläggningen eller flytta sockerrör, efter att ha utvecklat en känsla för rätt och fel positioner.
3.
Lägg rumslig orientering. Uppmuntra din student att känna solens position, meddelande inriktningen på eventuell vindar, och lyssna på okända ljud. Han kan inte svara på visuella referenser, så hans andra sinnen behöver bli mer finstämda till omgivningen. Uppmana honom att sammanställa mentala listor över sevärdheter och referenspunkter på olika sträckor. Öva att gå från den ena till den andra och tillbaka igen.
4.
Lär ditt student hur man känner igen och reagera på subtila ledtrådar indikerar fara. Han måste lära sig att uppmärksamma information sockerrör är kommunicera om den omedelbara omgivningen. Dessa omfattar varningar om annalkande droppar, t. ex. en trottoarkant eller öppna brunnar, risker som pölar och fläckar av is, och oväntade hinder på trottoaren. Din student måste kunna känna toppen av sockerrör doppa något över kanten av en droppe innan han når den. Han kommer att märka hur sockerrör känns på olika strukturer av terräng, och veta när det är varnade honom för förekomsten av underligt-konfigurerade hinder, som den utskjutande styret av en cykel.

Tips och varningar


 • Den tid det tar en blind person att uppnå sockerrör skicklighet beror på om han lär sig i en grupp program på en skola för blinda eller få en-mot-en instruktion hemma . Ålder, graden av synnedsättning, och praxis är också faktorer.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.