skillnaderna mellan ringorm och eksem

Både eksem och ringorm kan orsaka en kliande, röda utslag som visas i runda former. Utslagen kan blåsa eller bestå av små knölar. Den kan spridas och kan bli torr och fjällig. Även läkare kan missförstå eksem för ringorm, och eftersom de behandlingar som är mycket olika, är det viktigt att skilja noggrant innan behandling. Det bästa testet är att skrapa den infekterade huden och få den undersökas för svamp.

Orsaker och Smitta

Ringorm är en smittsam infektion medan eksem är det inte.Ringorm sprids genom direkt eller indirekt kontakt med en grupp svampar som kallas dermatofyter. Trichophyton och Microsporum är de två vanligaste svampar som orsakar ringorm, enligt Dr William Spears. Du kan fånga ringorm genom att röra vid ett smittat djur, eller person, röra en smittad persons kläder eller handduk eller genom att vidröra något ett infekterat djur gnids mot. Du kan också få ringorm från jord, rapporterar Charlottesville dermatologi.Nummular eller discoid eksem är den typ av atopisk dermatit som visas i runda fläckar, så det är den typ mest sannolika att likna ringorm. Människor som utvecklar eksem ofta har en ärftlig benägenhet att utveckla allergier. Stress och miljömässiga triggers kan orsaka eksem att utveckla, men eksem kan också uppstå utan känd orsak. Irriterande ämnen såsom täta bad, hård tvål och ullkläder kan orsaka nummular eksem att blossa upp.

Utseende

Eksem börjar med en kliande område av huden. Scratching gör att området att rodna och svälla. Huden kan spricka och gråta en klar vätska. Då området blir knaprig och fjällande. Nummulärt eksem kan framstå som en torr lapp om storleken och formen på ett mynt.Ringorm utslag visas som cirkulär lesioner med upp gränser. Gränsen kan bestå av knölar, blåsor eller skalor. Som svampen sprider sig, mitten under huden läker och verkar klar och nästan normal. Den röda ringen är vanligt i ringorm, men inte alla ringorm utslag visas här sättet rapporter, DrAlan Greene. Ringorm utslag kan se väldigt olika ut från fall till fall. Den cirkulära, upphöjda också kan förenas i stora fläckar.

Vem som får den?

Ringorm är vanligt hos små barn, och killar får ringorm lättare än flickor, rapporterar Dr Greene. Personer med eksem är benägna att ringorm och andra infektioner eftersom deras hud är ofta spruckna och sårbara.Nummulärt eksem är vanligast hos medelålders män, enligt Ny medicinsk Information och hälsoupplysning.Både eksem och ringorm kan drabba människor i alla åldrar eller kön.

Behandling

Ett annat sätt att se skillnad på eksem och ringorm är att bestämma vilken behandling som är effektiv. Ringorm brukar klara upp med en svampdödande medicin inom 7 till 10 dagar. Om utslag inte klara upp efter 4 veckor, det är nog inte ringorm, enligt Dr Greene.Hydrokortison kan hjälpa till att stoppa klådan som kommer med eksem, men Det kommer inte att hjälpa dig att sluta klia en ringorm infektion. Steroid krämer kan förvärra en ringorm utslag, enligt barnläkaren Jennifer Shu. Eksem förbättras vid behandling med alkohol-fria mjukgörande och steroid krämer.Eksem är oftast en kronisk och återkommande tillstånd, men i vissa fall, folk har bara en episod av utslag. Ringorm kan försvinna på egen hand i några månader, men utslag kan bli kroniska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.