CPAP & BiPAP städning

Patienter med obstruktiv sömnapné kan kräva en CPAP (continuous positive airway pressure) eller BiPAP (bi-nivå CPAP) maskin. Dessa maskiner blåsa lufttryck in i patientens luftvägar att hålla dem öppna under sömnen. Trycket hjälper patienten andas och sova ordentligt och lindrar symtom som sömnighet under dagen, trötthet, dåligt minne och koncentrationssvårigheter. Många patienter kommer att få svårt att anpassa sig till sova med CPAP eller BiPAP maskin. Enligt Metro Health System, hålla CPAP eller BiPAP slang och mask rena hjälper patienter har en framgångsrik erfarenhet.

Rengöring CPAP eller BiPAP Slangar och mask

Håll CPAP eller BiPAP slang och mask ren. Blötlägg mask dagligen i en ren tvättställ, med en blandning av flytande diskmedel och vatten. Skölj noga och luft-eller handdukstorka. Desinficera masken minst en gång i månaden och dessutom, om det behövs. För att desinficera, dränk den i en lösning av en del destillerat vit vinäger till fyra delar vatten för 20 till 30 minuter. Skölj noga och luft-eller handduk torka.

Rengör slangen varje vecka och dessutom, om det behövs. Som med masken, skölj slangen i diskmedel och vatten och skölj noga. Slangen bör hängas på tork för att se alla rinner ut ordentligt inifrån. Den dusch eller bad är ett bra ställe att hänga slangen, eftersom överflödigt vatten kan rinna rakt in i avloppet.

Som med masken, bör CPAP eller BiPAP slang desinficeras minst en gång i månaden och dessutom, om det behövs. Desinficera rör med en del vit destillerat ättika och fyra delar vatten. Skölj noga och hänga på tork.

Rengöring av en CPAP eller BiPAP Machine Yta och Filter

Håll utsidan av CPAP eller BiPAP motorn ren och fri från damm som kan samlas. Så ofta en gång om dagen, eller åtminstone varje vecka, spraya ett hushåll glasrengöringsmedel på en handduk och torka av ytan på maskinen. Undvik att spraya rengöringsmedel direkt på maskinen, eftersom det kan orsaka skada.

Håll filtren fungerar genom att städa regelbundet för att undvika ackumulering. Skölj den grå filter en gång per vecka med vatten och torka den torr med en handduk. Om du använder en vit filter, byt ut den varje månad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.