hur är det hormon resistin ansluten till diabetes?

resistin och insulinresistens

Typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, drabbar 8 procent av befolkningen i världen. Den största per capita påverkar är i industriländer med västerländska kost.

lider typ 2-diabetes är insulinresistenta. Din kropp använder insulin för att absorbera glukos in i cellerna där det förbränns som energi. När du blir insulinresistenta, behöver din kropp att öka nivåerna av insulin för att hantera samma mängd blodsocker. Så småningom utvecklar villkoret bryts i kroniskt höga nivåer av glukos i blodet och diabetes. Hormonet resistin är nyckeln till att förstå hur insulinresistens uppstår i första hand.

Resistin och fetma

Forskare vet att det finns en koppling mellan fetma och diabetes, men varför fetma bidrar till utvecklingen av insulinresistens har inte väl förklaras. Upptäckten av hormonet resistin kan hålla svar på hur typ 2-diabetes utvecklas.

Som person vinner vikt de lagra mer energi som fett och kroppen tillverkar ett större antal fettceller. Dessa fettceller, sk adipocyter, producera ett ämne som heter resistin.

Fetma, diabetes och resistin

resistin kan vara den länk mellan fetma och diabetes. Högre nivåer av resistin i blodet tycks öka kroppens insulinresistens. I studier har forskare funnit att fetma är associerat med högre nivåer av resistin i blodet. De har också hittats, i djurstudier, att behandling med resistin i normalviktiga möss ger på insulin-resistens. Dessa resultat indikerar att resistin kan vara vad som orsakar överviktiga människor att löpa större risk att utveckla diabetes än personer som behålla en normal vikt.

resistin och läkemedelsbehandlingar

En större förståelse för resistin löften för att åstadkomma mer effektiva behandlingar för typ 2 diabetes. Redan nu har forskarna utvecklat ett läkemedel för att undertrycka bildandet av resistin i fettceller celler. Tidiga resultat visar att störa resistin produktion gör att kroppen bättre kan bearbeta glukos --- ett viktigt steg i framgångsrik behandling av diabetes.

Nu forskare bedriver forskning för att förstå resistin. Medan de vet att det påverkar insulinresistens och glukosupptag, är de inte säkert vad andra roller den spelar i kroppen. En mer fullständig förståelse av den roll som resistin är viktigt så att forskarna kan förfina effekten av besläktade droger för att ge bästa resultat med minimala biverkningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.