parvovirus utveckling hos människor

Human parvovirus B19 är den enda parvovirus som människor fångst. Mayo Clinic säger att du inte kan ge din hund mänskliga parvo och du inte kan få hund parvo

femte sjukdom

Parvovirus kallas femte sjukdom eftersom det var den femte på en tidig 1900-standard lista med fem vanliga barnsjukdomar som orsakade utslag. Den andra var mässling, röda hund, scharlakansfeber och Dukes sjukdom.

Risk

parvovirus kan passera moderkakan och orsaka infektioner, fosterskador och missfall. Det kan vara svårt om du har cancer, sicklecellanemi, ett försvagat immunförsvar eller organtransplantation.

Infektion

Infektionen orsakas av kontakt med smittat material, t. ex. utsläpp från nyser eller hostar av en person med sjukdom. Du är smittsamt, tills ett utslag. Inkubation är mellan fyra och 14 dagar. Mest behandling för symtom som feber, klåda eller ledvärk. Svåra fall som infektion av foster kräva läkarvård.

Gemensamma

Parvovirus är vanligare med yngre barn i skolåldern i vintern och våren, men det är möjligt att få det i alla åldrar och alla tider på året.

Symtom

Det kan finnas några symtom eller du kanske har ont i halsen, lätt feber, huvudvärk och trötthet. Vuxna kan ha ledvärk särskilt i händer, handleder, fötter och vrister. Röda utslag i ansiktet som ser ut som en person har blivit slagen utvecklar flera dagar senare. Det kan sprida sig till ner kroppen till skinkorna och kan ta två till tre veckor att försvinna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.