vad är orsakerna till spiken gropfrätning med psoriasis?

Psoriasis är en autoimmun sjukdom som påverkar huden, inklusive naglarna. I vissa personer, orsaka immunförsvaret fel ökad tillväxt av hudceller

Orsak till Nail pittingödem

Nail gropfrätning uppstår när celler försvinner från ytan av nageln. Detta skapar grunt eller djupt hål i naglarna, antingen på händer eller fötter.

Förekomstfrekvens

Enligt National Psoriasis Foundation, förändringar i naglarna förekomma vid upp till 50 procent av personer med psoriasis och minst 80 procent av personer med psoriasisartrit.

Andra Nail Påverkan

Psoriasis kan påverka naglarna på annat sätt än bara spik gropfrätning. Till exempel kan nageln missfärgas, visa åsar, få tjockare eller rasa.

Sjukvård

Det finns inget botemedel mot psoriasis. Därför är syftet med sjukvård för psoriasis på naglarna för att förbättra utseendet. Men om spiken är smärtsam eller separera från nagelbädden, bör du söka läkarvård för att utesluta infektion.

Förebyggande

Det finns ingen känd sätt att förhindra att få psoriasis av naglarna. Men som med generell psoriasis, förebygga skada för naglar och omkringliggande hud kan hjälpa till att undvika psoriasis.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.