Finns evidensbaserad medicin för motion & diabetes?

Evidensbaserad medicin bygger på de bästa vetenskapliga bevis finns för närvarande för att hjälpa läkare att fatta beslut sjukvård. Läkare kombinera klinisk erfarenhet av resultat från studier på att rekommendera en behandling. Det finns omfattande forskning som pekar på värdet av motion för att avvärja typ 2-diabetes och för att hantera blodsocker på människor som har det

Diabetes

Druvsocker, i form av socker som används på kroppen, är avgörande för celler att producera energi. Men för mycket socker i blodet kan leda till en rad allvarliga hälsoproblem och med död. Diabetes är en sjukdom där kroppen inte bearbetar och använder socker ordentligt.

Två diabetes

Det finns två villkor som en för stor blodsocker, som kallas typ 1 och typ 2-diabetes. Typ 1 används för att kallas barndiabetes, och kommer från ett fel på bukspottkörteln att producera tillräckligt med insulin --- den kemiska kroppen förlitar sig på att kontrollera blodsockernivån. Vid typ 2, tidigare kallad åldersdiabetes, är problemet hur väl kroppen använder det insulin den producerar.

kost och motion

Yuzo Sato redovisas i tidning japanska Medical Association att studier som Diabetes Prevention Program har tittat på effekterna av motion på båda endokrina systemet (körtlar som producerar hormoner som styr kroppens funktioner ) och metabolism (processen att producera och använda energi). De har visat att ett regelbundet träningsprogram främjar muskelceller användning av blodglukos.

Pre-diabetiker och kontrollerad diabetes

Långfristiga, regelbunden motion mild som makt promenader eller jogga ökar effekten av insulin i kolhydrat ämnesomsättningen och hjälper blodsockerkontrollen. Studier har visat att det kan förebygga diabetes hos människor i riskzonen för att utveckla sjukdomen, och sänker blodsockret hos patienter med väl kontrollerade diabetes. Patient Storbritannien, en webbplats som erbjuder patienten råd för läkare och sjuksköterskor i Storbritannien, rekommenderar 30 minuters rask promenad per dag, eller en timmes simning tre gånger i veckan.

Andra fördelar

Tillsammans med förbättrad insulinkänslighet Patient UK rekommenderar att fysisk träning kan hjälpa till att sänka högt blodtryck, och kontrollera kolesterolnivåer och balansen mellan HDL och LDL, det så kallade goda och dåliga kolesterolet. Men den varnar för att träning kan öka risken för akut och fördröjd hypoglykemi-för lite blod glukos, så diabetiker behöva övervaka sina blodsockervärden noga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.