är alla tuberkulos smittsamt?

Världshälsoorganisationen definierar TB som en akut infektionssjukdom som överförs via luftburna droppar. Oftast påverkar lungorna, kan TB vara icke-smittsam eller elakartad

Vad bakterier orsakar tuberkulos?

TB orsakas av Mycobacterium tuberculosis, överförs person till person.

Icke smittsam tuberkulos

När TB bakterier lever i kroppen, men immunförsvaret hindrar bakterier från att växa, är tbc smittar inte. Transportören kan inte överföra TB till någon annan, trots att det fortfarande är möjligt för TB att bli smittsam ett senare tillfälle. De icke-smittsamma formen av TBC är känd som latent eller inaktiv tuberkulos.

Smittsam tuberkulos

Smittsam tuberkulos inträffar whern tbc-bakterierna leva och växa i kroppen och immunförsvaret kan inte stoppa bakterien utvecklas. Den smittsamma formen av TBC är känd som aktiv tuberkulos.

Symtom och identifiering

Symtom på smittsam tbc omfattar onormal röntgen, sputum, viktminskning, nattliga svettningar och frossa, och identifiering är genom ett hudtest som kallas den Mantoux test, sputum prov eller röntgen. De med latent TB kanske inte har några symtom.

Disclaimer

Ovanstående information är inte avsedd att vara ett substitut för korrekt medicinsk bedömning och professionell rådgivning bör alltid sökas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.