Vilka är de fyra typerna av rörliga leder?

En viktig del i förståelsen av fysiologi av den mänskliga kroppen är att lära sig skillnaden mellan de fyra stora gemensamma typer. Dessutom finns det två mindre kända gemensamma typer som är viktigt att veta för en fullständig förståelse av människans lederna

Ball-och-socket

En boll-och-uttag gemensamt består av ett ben med en rundad slut och och en annan kupade ben att den passar in, vilket möjliggör en fullständig rörelseomfång. Axeln och höften är både boll-och ledskål.

Gångjärn

Precis som en dörr gångjärn, gångjärn i människokroppen underlätta en enkel kantig ögonblick, så att förlängningen men inte rotation. Armbågar, knän och vrister är exempel på gångjärn.

Pivot

I ett vridbara leden, passar den rundade änden av ett enda ben i ringen av en sena, som medger rotation. Detta sker till exempel vid basen av nacken.

Gliding

En segelflygning gemensam kännetecknas av ben som kan skjutas eller vrida mot varandra men inte kan röra sig i en cirkulär riktning. Exempel på handleder, fotleder och kotor

Andra

Det finns två mindre kända typer av fogar förutom de fyra stora sådana. Condyloid fogar och skarvar sadeln. Condyloid leder, till exempel lederna i mellan fingrarna, låta vinkelrörelse men inte rotation. Sadeln gemensamma är ett komplext samspel mellan två kompletterande ben och förekommer endast vid basen av tummen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.