om jod & sköldkörtelfunktion

Jod är ett nödvändigt näringsämne en sköldkörtel behöver för att tillverka T3 och T4, två viktiga hormoner som kommer från din sköldkörtel. För lite jod kan orsaka hypotyreos, struma och mer

Hur Jod används av Thyroid

Tyrosin, en aminosyra, kombinerar med jod en person intar (via livsmedel eller kosttillskott) att konvertera till T3 och T4. T3 kräver tre jod molekyler och T4 kräver fyra jod molekyler för korrekt sköldkörtelfunktion.

Jodbrist

Symtom på jodbrist kan innehålla struma, hypotyreos, autoimmuna sjukdomar och graviditetsrelaterade problem. Till exempel, i händelse av otillräcklig jod nivåer kan sköldkörteln förstoring i ett försök att öka T3 och T4 produktionen.

Man tror att 25 procent av befolkningen i världen är jod bristfällig. I Australien till exempel, la regeringen jod till bröd för att lindra jodbrist i landet.

Det finns debatt bland läkarkåren om huruvida ytterligare jod tillskott, utöver en regelbunden diet, är nödvändigt. Det finns också en debatt om huruvida det hjälper eller orsakar mer problem i sköldkörteln. Många alternativa utövare anser att det är ett nödvändigt komplement om diagnosen sköldkörtelsjukdom. Bland de traditionella medicinska samfundet, åsikterna går isär.

Orsaker av jodbrist

Enligt en artikel på Science Daily kan iodized salt innehåller inte tillräckligt med jod som rekommenderas av FDA. Det finns debatt om huruvida iodized salt bör intas på grund av den grad av bearbetning vid tillverkningen. Havssalt inte är lika kraftigt bearbetade som iodized bordsalt och innehåller mer mineraler, så många föredrar havssalt över iodized bordssalt.

fluor, brom /brom, klor och i kroppen tränger undan jod i celler, vilket leder till jodbrist.

Marken utarmning är en annan orsak.

jodbrist Test

Test för jod nivåer görs genom urinanalys. Enligt American Thyroid Association, mindre än 50 ug /L utgör en jodbrist.

Det finns även en jod "patch" självtest med JODSPRIT.

Var hittar Jod

Enligt American Thyroid Association, gör din kropp inte jod. Därför är det ett nödvändigt komplement till en diet.

Enligt en artikel på Science Daily kan iodized salt inte innehåller tillräckligt jod som rekommenderas av FDA. 53 procent av prover de testade innehöll inte rekommenderade nivåer. Havssalt är inte lika kraftigt bearbetade som iodized bordssalt och innehåller mer mineraler så är att föredra över iodized salt.

Jod finns i sådana livsmedel som kelp tång,, ägg och mejeriprodukter. Det finns även jod tillskott som finns.

Överväganden

När fler jod i sväljas, fluor, brom och klor kommer att tryckas ut celler som kan leda till avgiftning effekter.

Det är inte en fråga om huruvida jod krävs för korrekt sköldkörtelfunktion. Det är ett livsvillkor. Frågan är hur mycket som krävs och på vilket sätt den bör vidtas. För mycket jod är också skadligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.