munvård för Trach patienter

Att ha en trakeotomi, en konstgjord hål i luftstrupen som används för andning, innebär särskilda överväganden när det gäller munhygien. Normalt luften vi andas filtreras och fuktas i munnen och näsan så bakterier och andra partiklar inte förs in i kroppen. Med en stomi i luftstrupen eliminerar denna process, som torkar munnen, ökar lukt och minskar effektivitet smaklökar, som ofta och noggrann munhygien viktig för att bibehålla en hög livskvalitet hos patienter med trakeotomi.

vad du behöver och varför

När du eller någon du vårdar en Trach finns det många munhygien objekt som måste finnas till hands. Dessa inkluderar tandborste och klistra, munvatten, kompresser mun, läppar mjukgörande och en kräkning bassängen för spotta i om Trach patienten inte kan använda diskhon. Det är viktigt att borsta tänderna tre gånger per dag, använder munvatten att döda muntliga bakterier före och efter varje tandborstning. Var noga med att fästa särskild uppmärksamhet på tungan att stimulera smaklökarna. Mellan borstningar kan mun kompresser läggas i blöt i munvatten och svabbas hela munnen att ta bort slem som har byggt upp och för att fukta munnen. Mun kompresser kan också köpas i smaker, exempelvis citron. Tillämpningen av läppen moisturizers är avgörande för att förebygga torra spruckna läppar som är vanliga hos personer med tracheotomies.

Infection Control

med en konstgjord hål i kroppen ökar chansen att skaffa sig en infektion. Det bästa sättet att förhindra infektion är att hålla din utrustning ren. Sjukhus och omvårdnad har steril utrustning, men detta är osannolikt att så är fallet i hemmet. Hemma kan du hålla din utrustning ren genom att tvätta bassänger med varmt vatten och diskmedel och se att tvätta händerna före och efter munhygien. Byt tandborstar ofta, och aldrig återanvända munnen kloak. Dela inte läpp moisturizers med andra.

Att tänka på

Tracheotomies normalt leda till att patienten upplever en ansamling av slem i munnen som kräver användning av en sug maskin. Se till att utföra munhygien omedelbart efter användning av en sug maskin efter att patienten har återfått hennes andedräkt att återvända fukt till munnen och befria mynningen av dålig smak av slem. Ibland med tracheotomies också har matningssonden, i vilket fall munhygien bör göras var en till två timmar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.