maligna ensamma fibrösa tumörer

Malign definieras som en tumör differentieras efter ohämmad tillväxt, cancer, bestående eller metastaserande. En fibrer tumör indikerar att det påverkar den fibrösa vävnader i kroppen. Även om dessa tumörer är sällsynta, de kan uppträda var som helst i den mänskliga anatomin. En ensam Fibrer tumör större än 10 inches i storlek bör övervakas under noggrann övervakning av en läkare. Det finns flera sätt att ta bort maligna ensliga fibrösa tumörer

Solitary Fibrer tumör

Solitary fibrösa tumörer är ovanliga och finns på flera platser i hela kroppen. Vanligast de finns i lungor, huvud, hals och bäckenet. Det är mindre aggressiva och mer aggressiva former av solitära fibrösa tumörer. Solitary fibrösa tumörer kan lätt växa från 6 till 10 inches eller större innan symptomen märks eller rapporteras. Den mest aggressiva formen kallas malignt ensam fibrös tumör och är associerad med metastaserad sjukdom i benet, lungorna eller andra platser.

Diagnos Malignt Solitary Fibrer Tumörer

För att fastställa behandling val för maligna ensam fibrösa tumörer, olika diagnosmetoder utförs. En fördjupad intervju om patientens historia utförs av en läkare att samla information om symtom och när de först verkade. När en omfattande sjukdomshistoria erhållits, är en fysisk undersökning utföras. Läkaren kommer att känna det område där klumpar eller svullnad finns och undersöka områden där patienten klagar över smärta. Blod-och urinprov kan beställas. Imaging studier såsom röntgen, ultraljud, datortomografi (CT), magnetisk resonanstomografi (MRT) och positronemissionstomografi (PET) är också beställas. För att bekräfta en misstänkt elakartad ensam fibrer tumören kommer en biopsi utföras beroende på tumörer plats.

Kirurgisk behandling av maligna Solitary Fibrer Tumörer

När maligna ensamma fibrer tumörer upptäcks innan de har möjlighet att spridas till andra organ, kan operation vara ett alternativ. Kirurgisk strategi beror särskilt till tumörer plats. Läkare kan utföra en dissektion lymfkörtel för att kontrollera spridningen av sjukdomen. När det är möjligt kommer kirurgen att ta bort hela tumören.

Strålbehandling för malign Solitary Fibrer Tumörer

När maligna ensam fibrös tumör inte kan tas bort kirurgiskt, kan strålbehandling användas. Strålbehandling är en serie hög dos röntgenstrålar att förstöra cancerceller och krympa tumörer. I vissa fall strålterapi kommer att utföras antingen före eller efter operationen. När en elakartad ensam fibrös tumör spridit sig till andra delar av kroppen, får yttre strålbehandling användas för att minimera symptomen.

Kemoterapi för malign Solitary Fibrer Tumörer

Cytostatika endast används som behandling för malign ensliga fibrösa tumörer i sällsynta fall då det har spridit sig över hela kroppen. Systemisk (når hela kroppen) cytostatika kan användas. När en ensam fibrös tumör utvecklas i levern, kan chemoembolization användas. Cytostatika är infunderas i artären som försörjer det sjuka området i levern och sedan blockerade för att hålla läkemedel i det specifika området.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.