ansikte och ögonsymptom från kraniala nervskador

kranialnerven VII, eller ansiktsnerven, viker av hjärnstammen mellan pons och förlängda märgen. Dess primära funktion är att kontrollera ansiktsmusklerna som används i uttryck, samt förmedla smak från tungan och munnen. När denna nerv är skadad kan dess effekter oftast syns och känns i ansiktet och ögonen. Allt från medicinsk procedur komplikationer till tumörer för infektioner är alla möjliga orsaker till kranial nervskador.

Facial Distortion (Bells pares)

I nästan 75 procent av fallen, är ansiktet som orsakas av en inflammation i ansiktsnerven. Inflammation, orsakas av en bakterie, brukar kallas Bells pares. Det är ganska vanligt, särskilt hos personer med diabetes. Med ansiktet förvrängning, är den ena sidan brukar påverkas, men sällan det kan vara bilateral. En hängande i munnen, dreglande och överdriven slita från ena ögat är de vanligaste formerna av distorsion. Dessutom kan förlust av smak i främre delen av tungan och på den drabbade sidan av ansiktet vara närvarande. I de flesta fall löser distorsion med behandling, även om cirka 20 procent kommer att uppleva permanent deformitet. Vissa patienter, speciellt äldre, är mindre benägna att göra en fullständig återhämtning.

Ljuskänslighet

Photophobia kan orsakas av soligt väder, allergier, migrän och andra mindre sjukdomar. Det är också en del av det naturliga åldrandet. Om tillståndet kvarstår i mer än en dag eller två, kan det vara ett symtom på ett allvarligare problem. En infektion av antingen kranialnerven VII eller synnerven kan orsaka ljuskänslighet, samt en samling andra problem i ögonen. Normalt kommer en infektion vara associerade med svullnad av ögon, rodnad och överdriven riva. Om dessa symptom är närvarande tillsammans med ljuskänslighet, kontakta läkare omedelbart. Ju tidigare du kontakta läkare, desto lättare behandling, och risken för återfall är mindre.

Flavor ändringar

kranialnerven kontrollerar mer än hälften av smak receptorer på tungan och i munnen. På grund av detta, om skador uppstår på ansiktsnerven kan smakupplevelsen ändras eller förloras. Oftast, smaksatt söt, kryddig eller på annat mat smakar intetsägande. Andra gånger är känslan försvinner helt på framsidan två tredjedelar av tungan. Denna speciella biverkning är oftast förknippas med Bells pares, och är sällan det första tecknet på nervskador.

Blinkar Problem

När vägen i ansiktsnerven blockeras kommer alla muskler förbi blockeringen inte fungerar . Utan detta sammanhang intakt, är en vanlig bieffekt som ett ögonlock inte stängs. Detta kan inträffa som en helhet, där ingen blinkar eller delvis, om den kommer nära hälften. Båda är vanligtvis tyder på antingen infektion i nerv, eller en stroke. Om den lämnas obehandlad, kan en skadad ansiktsnerven bli allvarliga och ibland livshotande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.