avancerade symtom på buken aneurysm

En buken, eller aorta, är aneurysm en försvagad del av aorta som ballonger eller utbuktningar. Aorta är den största blodkärlet i kroppen, och en bristning i denna artär kan orsaka livshotande inre blödningar. Enligt VascularWeb kan en buk aneurysm kan också orsaka blodproppar som kan skada organ eller leda till förlust av en lem. Medan många buken aneurysm inte orsakar några symtom, det finns vissa tecken på att vara medveten om som kan tyda på ett aneurysm som är i fara att sprängas. Om du märker några listade symtom, kontakta din läkare leverantör eller söka akut vård.

Pulserar i Buk

När det försvagade området i aneurysmet utbuktningar med varje hjärtslag, kan du känna en pulserande eller slå känslan i din buken, enligt Mayo Clinic. Om aneurysmet är i den nedre delen av buken, kommer du att känna denna känsla nära naveln.

Smärta

När aneurysmet växer, kan det orsaka smärta. Enligt VascularWeb, en plötslig smärta i buken eller nedre delen av ryggen kan innebära att aneurysm håller på att spricka eller har spruckit. Mayo Clinic rapporterar att smärta också kan förekomma högre upp i buken, mot bröstet. Medline Plus sägs att vissa människor kommer att märka smärtan strålar ut i benen, ljumsken eller skinkorna.

Fotproblem

VascularWeb anger att i vissa fall kommer aneurysmet skjul blodproppar eller annat material. Detta kan presentera sig som missfärgning, smärta eller sår på ben, fötter eller tår.

Chock Symtom

Om buken aneurysmet spricker kommer du att uppleva svår smärta och symtom av chock, enligt Medline Plus. Dessa symtom är fuktig hud, illamående, kräkningar, ytlig andning, svettningar, yrsel, blå läppar och en snabb puls. Buken kan känna stel, eller som om det finns en massa buken. Mayo Clinic konstaterar att när ett aneurysm brister, kan en person bli medvetslös. Om du misstänker att du eller någon annan har haft ett aneurysm brister, ring 911 direkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.