varför tappar folk sitt hår under cytostatika?

Mayo Clinic personal tyder på att patienter använder sin energi för att hålla friska snarare än att vara upprörd med hur de ser ut om de förlorar sitt hår (ett tillstånd som kallas alopeci) under kemoterapi. Men håravfall är fortfarande ett bekymmer för dem som kämpar cancer kemo. Det finns flera vanliga frågor som kommer upp: Vilka är orsakerna till håravfall och vad är några möjliga ansträngningar minska de negativa effekterna av håravfall? Kommer det att finnas håravfall under kemo och hur mycket av det beror på medicinering och styrka ordinerats av behandling? Hur du tar hand om din självbild kan bero på din positiva inställning, att känna till fakta och stöd från vänner och familj.

goda med det onda

kemoterapimediciner kan döda cancercellerna, men kan också angripa andra friska celler i din kropp. Hår kan vara en olycka, både håret på huvudet och i andra områden. Håravfall av cytostatikabehandling kan börja några dagar efter kemoterapi börjar, men tenderar att vara tillfällig, och håret ska börja växa tillbaka fyra till sex veckor efter kemoterapi är klar. Sannolikheten för och omfattningen av håravfall kan bestämmas till viss del av kursen och styrka av medicin, så fråga din läkare vad som väntar.

ny forskning

American Cancer Society redovisar Läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline har utvecklat en produkt som kallas Compound 4, som hämmar enzymet cyklin-beroende kinas 2 (CDK2), ansvarar för att reglera celltillväxt när den tillämpas direkt för päls av råttor. När cellgiftsbehandling var aktiverad på råttor, var det område där Compound 4 har tillämpats relativt opåverkade medan andra områden förlorat hår. Detta har ännu inte visat sig effektiv med människor, dock.

Olika kemoterapier

Enligt cancerregistret Net hemsida, olika kemoterapeutiska läkemedel tenderar att ha olika effekter på håravfall. Läkemedel som adriamycin och vindesine brukar förlust orsaka hår. Droger som amsakrin och melfalan kan ibland håravfall, och mediciner som metotrexat och cisplatin brukar inte orsaka håravfall. En mer fullständig förteckning över kemoterapi och sannolikheten för effekter håravfall kan hittas på CancerNet webbplats (se Resurser).

Coping

Mayo Clinic personal ge råd, tagit hand om situationen genom att planera din strategi. Innan behandlas med cellgifter, anser klippa håret eller raka huvudet för att lindra den omedelbara effekten av cellgifter. De rekommenderar även att använda mycket mild schampo och för att undvika föning eller permanentvätska håret före, under eller efter kemoterapi för att ge det den bästa chans att överleva. Provar huvud beläggningar, hattar och peruker innan du faktiskt behöver dem också kan minska upprörd av att förlora hår under kemoterapi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.