tecken på UVI

En urinvägsinfektion, eller UVI, är infektion någonstans i urinvägarna. Urinvägarna omfattar två njurar, två urinledare, urinblåsan och urinröret. Generellt urinvägsinfektioner involvera den nedre delen av urinvägarna, urinröret och urinblåsan, men om den inte behandlas, infektion i njurarna sker. Snabb behandling av alla urinvägsinfektioner är viktigt att förhindra spridning av smittan.

UVI Tecken

Tecken på en urinvägsinfektion omfatta resultaten av ett urinprov. Tecken på aktiv infektion visas som en ökad mängd av vita blodkroppar, bakterier, blod och pus i urinen. Urinprovet kan innehålla en eller flera av indikatorerna för en infektion. Urinen verkar mörk, grumlig och luktar starkt. Individer med en urinvägsinfektion gör täta resor till kissa men producera lite urin varje gång. Feber och trötthet kan åtfölja infektionen, särskilt för njure infektioner. Illamående och kräkningar kan också förekomma i njure infektioner.

UVI Symtom

Urinvägsinfektioner orsaka smärta. Om njurarna är smittade, är smärtan i ryggen och sidan. Om blåsan eller urinröret innehåller infektionen är smärta i bäckenet. Smärtsam brännande smärta ökar när man kissar. Tryck i bäckenområdet åtföljer smärta och brännande känslor. Känslor av illamående, trötthet, skakningar och en allmän känsla av svaghet är vanliga symtom för urinvägsinfektion.

Tecken och symtom hos barn

Barn kommer att visa samma tecken och symtom som vuxna men ibland inte verbalisera känslor. Ökad irritabilitet med otröstlig gråt och en minskad aptit är tecken på en urinvägsinfektion hos spädbarn och småbarn. Bebisar kan sluta upp i vikt på grund av den minskade äta. Utöver dessa symptom, kan äldre barn uppleva urin olyckor, inklusive sängvätning. En del barn kan klaga på ont i magen i stället för bäckensmärta. På grund av ett kort urinrör, flickorna få urinvägsinfektioner oftare än pojkar gör. Infant flickor är särskilt utsatta på grund av att bära blöjor. Äldre barn som inte längre behöver hjälp i badrummet får inte nämna symtom tills infektionen sprider sig och förvärras. På grund av den plats där smitta kan barnen känna sig generad att prata om sin smärta. Snabb behandling av en nedre urinvägsinfektion är det viktigt att förhindra spridning till njurarna. Barn är i riskzonen för permanent njursvikt från infektioner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.