typer av hjärnan aneurysm

Brain aneurysm är onormala utbuktningar i väggarna i artärerna i hjärnan. De uppträder där artären väggar är svaga, och blodtryck orsakar sidorna av väggarna till ballongen ut. Personer med hjärna aneurysm, särskilt om de är små, har ofta inga symptom om de inte är spruckna och inte läcker. Ibland hjärnan aneurysm tryck mot hjärnvävnaden och nerver som orsakar vidgade pupiller, smärta ovanför och bakom ögat, ögonlock att sloka och svaghet, domningar eller förlamning i ena sidan av ansiktet. Hjärnan aneurysm kan klassificeras med form, storlek och deras tillstånd.

Shape

Ett aneurysm är klassad som en saccular aneurysm om den har en rundad form som en säck eller påse. Dessa påse-liknande aneurysm bifogas av en hals eller stamceller från väggen i en artär. De kallas också bär aneurysmer grund av sin form. Aneurysm klassificeras som sidled aneurysm när de uppträder som en bula på ena väggen av blodkärl. Spolformade aneurysm är aneurysm som buktar ut på alla de blodkärl väggarna.

Storlek

När ett aneurysm har en diameter mindre än 11mm, kallas det som en liten aneurysm. Detta är ungefär storleken av ett suddgummi. När ett aneurysm har en diameter som är mellan 11 och 25mm, kallas det som en större aneurysm. Detta är ungefär bredden på en krona. Aneurysm kallas jätte aneurysm när de har en diameter större än 25mm, eller ungefär bredden av ett kvartal.

Skick

Brain aneurysm som inte läcker eller spruckit kallas inte spruckit aneurysm. När ett aneurysm läcker en liten mängd av blod, kallas det som en läckande aneurysm. Enligt Mayo Clinic, är en läcker aneurysm kan orsaka bara en plötslig huvudvärk som är mycket svår. Blödningen som uppstår från ett läckande aneurysm följs ofta av en bristning som är strängare. Brustet aneurysm är ett livshotande situation. Det kan åtföljas av illamående, trötthet, stel nacke, svår huvudvärk, kräkningar, förvirring och yrsel. Sök läkarvård omedelbart om sådana symtom uppträder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.