palmar psoriasis behandlingar

Palmar psoriasis utvecklas på handflatorna och kuddar på fingrarna. University of Maryland Medical Center rapporterar att med palmar psoriasis, röda fläckar på huden på handflator utveckla varfylld blåsor. Blåsorna blir så småningom bruna, vänd fjällig och lossnar. Palmar psoriasis kan orsaka stor känslomässig stress, eftersom det är ett tillstånd som inte kan lätt döljas. Men det finns några bra behandlingsalternativ.

Topisk behandling

Den första behandlingen försökte med palmar psoriasis är oftast en aktuell ansökan. Enligt Nya Zeeland Dermatologisk Society (NZDS), finns det några olika typer av utvärtes behandlingar som kan vara effektiva. Ofta den första ansökan som används är en mjukgörande, som är en tjock kräm som appliceras på det drabbade området ofta. Mjukgörande fungerar som en barriär mellan huden och utanför irriterande, och det återfuktar huden vilket minskar fjällning, sprickor och ytterligare torkning. Stenkolstjära är en lokal behandling för palmar psoriasis som har funnits under en tid. Det är en biprodukt av tillverkning av kol och olja, och verkar genom att minska klåda, fjällning och svullnad på händerna. Eftersom det är rörigt, är det ofta tillämpas på kvällen och täckt med handskar för övernattning. Salicylsyra används ibland ensam, eller tillsammans med stenkolstjära eller andra behandlingar. Det snabbar upp sårskorpa bort döda hudceller, vilket minskar fjällning och sprickbildning av huden. Andra behandlingar är aktuella steroid krämer, som minskar inflammationen och klådan i palmar psoriasis.

Oral medicin Behandling

Palmar psoriasis som är strängare kan kräva användning av en systemisk agent som behandling. En systematisk agent är en som påverkar hela kroppen, snarare än att vara isolerad till en plats. Enligt Mayo Clinic, orala läkemedel mot psoriasis omfattar retinoider, metotrexat och ciklosporin. Dessa mediciner verkar genom att minska kroppens produktion av hudceller, och kontrollera inflammation. En av de högsta orala läkemedel som är särskilt effektivt för palmar psoriasis, som noterades av NZDS är acitretin.

Ljusbehandling Behandling

Ljusbehandling innebär att exponera huden för kontrollerade doser av naturliga eller konstgjorda UVB eller UVA-strålar. Exponering för dessa strålar kommer att bromsa produktionen av hudceller, vilket resulterar i en minskning av skalning och inflammation i huden. Ofta är ljusterapi ges tillsammans med lokala behandlingar, såsom stenkolstjära, som utvärtes behandlingar göra huden mer känslig och mottaglig för ljuset. En annan form av ljusbehandling behandling för palmar psoriasis kallas PUVA (psoralen plus ultraviolett A). PUVA är ibland som photochemotherapy, eftersom det innebär intag en medicin som heter psoralen innan de utsätts för UVA-ljus. Den psoralen gör huden mer känslig för UVA-strålar, som ger dem möjlighet att tränga djupare. PUVA behandlingar är vanligtvis reserverad för de mest allvarliga fallen av palmar psoriasis.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.