zinkbrist och hudsjukdomar

Zink är en naturlig del och kostvanor mineral som spelar en viktig roll i vävnad tillväxt och reparation. Brister uppstår på grund av otillräckliga intaget eller syndrom malabsorption

Betydelse

Brister påverkar immunsystemets funktion, kollagen syntes och celldelning. Flera kroppens system påverkas, inklusive integument (huden).

Funktioner

Torr hud, akne, vita fläckar på naglar, fördröjd sårläkning och infektioner är lindriga till måttliga symtom på zinkbrist. Acrodermatitis enteropathica är en genetisk sjukdom som hindrar upptaget av zink. Hud symtom förekommer i barndomen med svåra inflammatoriska utslag runt munnen, ögonen och anus.

Överväganden

Zinkbrist är sällsynt i Nordamerika. Men personer med sjukdomar i mag-tarmkanalen, lever-eller njursvikt, eller alkoholism är i riskzonen. Vegetarianer bör övervaka zinkintag.

Förebyggande /Lösning

Zink tillskott är tillgängliga över disk eller på recept och inkludera zinkglukonat eller zinksulfat. Institute of Medicine rekommenderade dagliga intaget av zink för vuxna män är 11 milligram och 8 milligram per dag för vuxna, icke-gravida kvinnor. Kostkällor inkluderar vetegroddar, fullkornsprodukter, fjäderfä, rött kött och mejeriprodukter.

Varning

Zink kosttillskott bör tas tillsammans med mat att minska illamående och kräkningar. Fiberrika livsmedel minskar absorptionen. Ta bara den ordinerade dosen för att undvika överdosering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.