datorspel & hjärnans utveckling

Föräldrar som är oroliga för sina barns spel vanor har goda skäl att vara. Dataspel kan stoppa utvecklingen av de främre delarna av hjärnan, rapporter professor Ryunta Kawashima från Tohoku University i Japan. Tillsammans med sina kollegor, mätt han graden av hjärnaktivitet hos tonåringar att spela ett Nintendo spel och fann att dataspel stimulerar endast de delar av hjärnan i samband med vision och rörelse. Som den främre delar av hjärnan är inblandade i kontrollerande beteende och göra rationella beslut, forskarna spekulerar i att barn som tillbringar flera timmar om dagen spelar dataspel kan ha problem med självbehärskning.

betavågor

En tidigare studie utförd av Akio Mori, en kranial nerv specialist vid Nihon University College för humaniora och vetenskap i Tokyo, gav liknande resultat. Mori analyserade EEG profiler 240 deltagare i åldrarna sex och 29 och fann att vanliga spelare hade mindre frontallob aktivitet beta snilleblixt, som är karakteristisk för en aktiv kognitiv stat, än personer som sällan spelar datorspel. Enligt Mori var gamers "EEG profiler besläktad med profiler av personer som lider av tung demens.

våldsamma spel

Andra studier tyder på att den våldsamma innehållet i datorspel stimulerar upphetsning centra i hjärnan som ligger på utsidan av kortikala områden involverade i perception och tänkande. Dr Vincent Mathews, professor i radiologi vid Indiana University School of Medicine i Indianapolis, och hans kollegor jämförde en grupp tonåringar som spelade ett spel som involverar militära stridshandlingar till en annan grupp som spelat en ickevåldslig spel. Forskarna fann att den första gruppen visade större aktivitet i amygdala, en del av hjärnan är inblandade i känslomässig upphetsning, och mindre aktivering i frontalloberna än den andra gruppen.

Neural Anslutningar

Enligt Dr Jay Giedd, en neuroforskare vid National Institute of Mental Health, tonåren är den tid där tillväxten av nya hjärnvävnad bromsar och barn in i beskärning fas. Under denna fas kommer cellerna och anslutningar som används ska överleva och blomstra, och resten vissna och dö. En tonåring som regelbundet engagerar sig i aritmetik och logik pussel former starkare neurala förbindelser i frontala hjärnområden än någon som mestadels spelar dataspel, DrGiedd säger. Neurala anslutningar finns tendenser av nervceller för att aktivera varandra. De delvis bestämma vår kognitiva förmågor, och när de bildas, de är svåra att förändra.

Training-spel

Annonsörer av "brain-utbildning"-spel lova att, till skillnad från vanliga datorspel kan träningsspel hjälpa människor på nytt -träna hjärnan. Föreslår dock en studie som genomförts i samarbete mellan brittiska forskare och BBC Lab brittiska hemsida och publiceras i Nature Online annat. 11. 430 frivilliga i åldern 18 och 60 praktiserade på nätet uppgifter i minst tio minuter om dagen, tre gånger i veckan, i sex veckor. En grupp deltagare fick resonemang, planering och problemlösning uppgifter, var en andra grupp visst kommersiellt brain-utbildningsprogram fokuserar på att utveckla korttidsminne, uppmärksamhet, och matematik, och en tredje grupp använt Internet för att finna svar på obskyra frågorna. Efter sex veckor hade ingen av de tre grupperna en betydande fördel i poäng på tester som mäter resonemang, minne och inlärningsförmåga.

Forskning är osäkert

Peter Snyder, en neurolog som studerar åldrande vid Brown University's Alpert Medical Skolan i Providence, Rhode Island, är fortfarande övertygad om att träna hjärnan har ingen effekt på hjärnans utveckling. De personer som kan dra nytta av omskolning hjärnan är äldre personer, personer med degenerativa sjukdomar i hjärnan, till exempel Alzheimers, och människor som har lidit hjärnskador, säger Snyder. Deltagarna i studien som publiceras i Nature Online var frivilliga med höga betyg börjar osannolikt att inom en kort tidsintervall. Om studien hade målgrupperna med ett lägre start poäng och hade engagerat mer intensiv träning under en längre tidsperiod, får den utbildning som mycket väl ha lett till mätbara förbättringar, tillägger Snyder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.