senan fibroblast celler snabbfakta

Kroppen är i huvudsak gjord av muskel-och skelett. Musklerna är fästa vid skelettet, vilket får dem att flytta. Musklerna och benen är knutna till varandra med senor. Senor är som mycket ligament i att de är tuffa och flexibla. Senor är uppbyggda av celler fibroblast

Fibroblast

En fibroblast är en cell som både producerar och utsöndrar en rad olika fibrer. Senor är gjorda av specifika fibroblaster kallas tendinocytes som är organiserade i ett mycket regelbundet mönster. Tendinocytes är mer platt än andra typer av fibroblast celler.

Fiberproduktion

Tendon fibroblast cellerna producerar kollagen, samt retikulära och elastiska fibrer. Kollagenfibrer bidra till seghet av senan, medan den andra fibrer som produceras av tendinocyte bidra till elasticitet. Lager av tendinocytes i senan ligga mellan skikten av kollagen som de producerar.

Wound

Senor kan skadas av djupa skärsår och repor. Eftersom senorna fäster muskler till ben, en skadad eller avskurna senor kan göra det svårt att flytta det drabbade området. Om du drabbas av en allvarlig klippa som skadar senan, tvätta händerna och skär omedelbart, linda såret och gå till ett sjukhus så fort som möjligt.

Healing

senan fibroblast cellerna producerar kollagen som är avgörande till läkning. En skadad sena kommer då att kunna läka sig själv relativt väl.

Kirurgi

En dåligt skadad på senan kommer att behöva sys ihop. Detta gör att fibroblast cellerna för att mer effektivt ansluta sina kollagenfibrer, helande såret snabbare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.