skillnaderna mellan män och kvinnor med hjärtsjukdom

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor. Faktum är att fler kvinnor dör av hjärtsjukdom varje år än män. Lyckligtvis är hjärtsjukdom starkt förebyggas. Vara aktiv och bibehålla en hälsosam vikt är två viktiga sätt att förebygga hjärtsjukdomar. Icke-rökare har också en lägre risk.

Orsaker

Hjärtsjukdomar uppstår när artärerna är igensatta med plack som orsakas av kolesterol uppbyggd, begränsa mängden blodflödet och syre levereras till andra delar av kroppen. För män ackumuleras avlagringarna vanligen i ett eller två områden i artärerna, medan kvinnor tenderar att bygga upp plack i hela artärerna. Kvinnor har oftast plack i mindre kranskärlen, medan män vanligtvis har blockeringar i de större kranskärlen.

Dödstal

Enligt Beverly Lorell, MD, "Under de senaste 25 åren, medan kardiovaskulär död höll på att sjunka för män var de ökar för kvinnor. "I genomsnitt kvinnor upplever hjärtattacker ungefär 10 år senare än män, när hjärtsjukdom har gått betydligt framåt och kroppen är mindre motståndskraftiga. Enligt en nationell undersökning av läkare medvetenhet och följsamhet till hjärt riktlinjer förebyggande av sjukdomar som gjordes 2004, mindre än en i fem läkare är medvetna om att fler kvinnor dör av hjärtsjukdom varje år än män. Detta kan vara en faktor i varför kvinnor är mindre benägna att få lämplig vård efter en hjärtattack, vilket bidrar till den högre dödligheten.

Symtom

tryck över bröstet är det vanligaste symtomet på hjärtsjukdom både män och kvinnor. Men kvinnor oftare upplever atypiska symtom, som andfåddhet, käken smärta, trötthet, illamående och huvudvärk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.